eur:
394.33
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: az EU megüzente Ukrajnának, hogy Magyarország jogszerűen járt el

A külgazdasági és külügyminiszter közölte: csúfos kudarccal végződött Ukrajna magyar energiabeszerzést érintő hazug kommunikációs kampánya.

Csúfos kudarcot vallott Ukrajna magyar energiabeszerzést érintő hazug kommunikációs hecckampánya, ugyanis az Európai Unió világossá tette, hogy Magyarország teljesen jogszerű módon kötött hosszú távú gázvásárlási megállapodást Oroszországgal - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban az uniós Külügyi Tanács ülésének szünetében hétfőn. Azt mondta, két fontos, a magyar nemzetbiztonságot is súlyosan és határozottan érintő téma szerepel a napirenden.

Az egyik az energiaellátás kérdése – a decemberi keleti partnerségi csúcs előkészítése kapcsán merült fel az európai energiaválság és annak a Közép-Európát érintő része. Szijjártó Péter közölte, az Oroszországgal kötött hosszútávú gázvásárlási szerződésünk biztonságot nyújt az országnak (főleg miközben az európai gázszállítások mértéke alatta marad a biztonságot jelentő mértéknek), de ennek megkötése után Ukrajna heves kommunikációs és politikai kampányt indított Magyarország ellen és, nem EU-tagként az Európai Bizottságnál bepanaszoltak minket - mondta.

"Az ukránok súlyosan beavatkoztak a belügyeinkbe, és a szuverenitásunkat sértő nemzetközi lépéseket tettek"

- jelentette ki a tárcavezető, elítélve a történeket.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán megosztott videójában hangsúlyozta: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője világossá tette, hogy Magyarországnak joga van ilyen szerződést kötni, ez ellen semmilyen panasznak nincsen helye.

Az uniós főképviselő az EU álláspontját közölte a múlt heti EU-ukrán csúcstalálkozón Kijevvel is, aláhúzva, hogy Magyarország jogszerűen járt el a szerződés aláírásával - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Kiemelte: Közép-Európa orosz földgázra való utaltságának említésekor figyelembe kell venni azt is, hogy a régióban vannak még olyan gázmezők, amelyek kitermelésének jogát nyugati cégek gyakorolják, de ezek saját profitérdekeik mentén nem termelik ki a gázt ezeken a mezőkön.

Kérdésre elmondta: a legnagyobb ilyen kiaknázatlan gázmező a Fekete-tenger Romániához tartozó talapzatán található. "Hosszú évek óta győzködjük az amerikai-osztrák konzorciumot, amelyik birtokolja a kitermelés koncesszióját – Exxon, OMV –, hogy termeljék ki ott a gázt. Mi, románok és magyarok, megnöveltük a két ország gázvezetékeinek kapacitásait, a fizikai lehetősége megvan, hogy a román tengpartról eljusson a gáz a magyar rendszerbe. Mi elvégeztük a házi feladatunkat. Amíg viszont ők nem termelnek ki, csak várni tudunk. 5-6 éve tárgyalunk erről a kérdésről, voltak tervek, ígéretek, de nem volt előrelépés" - fejtette ki a tárcavezető, megjegyezve, hogy ráadásul a döntés után is évekbe telik, mire a gyakorlatban gáz érkezik onnan.

Még mindig vannak hiányzó gázvezeték-összeköttetések is a térségünkben, ezek szintén ellehetetlenítik alternatív energiaforrások bevonását - tette hozzá még Szijjártó Péter.

Migráció

Továbbra is azt szorgalmazzák, hogy Egyiptom kiváló teljesítményét a migráció elleni harcban ismerje el az Európai Unió: 2015 óta sem onnan, sem az országon keresztül nem jött migrációs hullám Európába - mondta Szijjártó Péter. "Azt kértük, hogy

  • az Egyiptom részére jóváhagyott 120 millió eurós támogatást adják át mielőbb a mesterséges politikai feltételektől mentesen.
  • A határvédelemhez szükséges határvédelem megvásárlását engedélyezzék - nonszensz, hogy európai korlátozások miatt nem vehetnek olyan technológiát, amellyel megvédhetnék Európát a migrációtól.
  • Hívják össze minél előbb a társulási tanács ülését az EU és Egyiptom között, a párbeszéd csatornáinak fenntartása érdekében

– sorolta a miniszter.

Feltették neki a kérdést, hogy az Ukrajnával kialakult konfliktus hogyan hathat a kárpátaljai magyarságra, mert fenyegetőzés már volt. Válaszában nyilvánvalóvá tette:

"elfogadhatatlan lenne, ha a kárpátaljai magyarokkal szemben bármiféle további korlátozásokat vezetnének be,

már csak azért is, mert az Európából vásárolt legtöbb gáz Ukrajnába Magyarországon keresztül érkezett a közép-európai szállítási útvonalakon keresztül. Nyilvánvalóan senkinek sem lenne érdeke a jelenlegi helyzet további eszkalálása, ezért kevésbé lenne észszerű az ukránok részéről bármiféle további jogkorlátozás a kárpátaljai magyarok vonatkozásában" - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×