INFORÁDIÓ
2021. december 6. hétfő
Miklós

ausztria

sebastian kurz

lemondás

Sebastian Kurz osztrák kancellár érkezik az Európai Unió kétnapos, rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2020. október 2-án, a tanácskozás második napján.

Bejelentette lemondását Sebastian Kurz

Infostart / MTI

A szombat esti kabinetülést követően számolt be erről.

Mint Sebastian Kurz elmondta, az ellene irányuló korrupciós vizsgálatok nyomán döntött a lemondás mellett. Utódjaként Alexander Schallenberg külügyminisztert javasolta. Kurz ezt megelőzően egyeztetett az osztrák parlamenti pártok képviselőivel is.

Azt is bejelentette, hogy az Oszták Néppárt (ÖVP) frakcióvezetőjeként folytatja politikai karrierjét.

Sajtótájékoztatóján közölte, ez nem jelenti annak beismerését, hogy bűnös, és továbbra is tagadta az ellene felhozott vádakat. Mint mondta, a parlamenti munkához visszatérve megragadja a lehetőséget, hogy megcáfolhassa a vádakat.

Azzal indokolta távozását az APA osztrák hírügynökség szerint, hogy véget akar vetni a hónapok óta tartó káosznak és stagnálásnak.

"Országom előrébb való személyemnél" - idézte az MTI Kurzot.

A kancellár péntek este még arról beszélt, hogy nem mond le tisztségéről, ő és kormányának néppárti tagjai továbbra is cselekvőképesek, és szándékukban áll az elkezdett munkát folytatni.

A kormányválságot az idézte elő Ausztriában, hogy a napokban házkutatásokat tartottak az Osztrák Néppárt (ÖVP) székházában, a pénzügyminisztériumban és a kancellári hivatalban. A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik Kurznál és a közvetlen környezetéhez tartozó politikusoknál.

A WKStA szerdai akciói arra irányultak, hogy bizonyítékokat találjanak arra, manipulálta-e az ÖVP az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.

Sebastian Kurz már szerdán visszautasította azokat az állításokat, hogy ő állt az ügy mögött. Közölte: nincs arra utaló bizonyíték, hogy érintett lenne, és nem áll szándékában lemondani a kancellári tisztségről. Azt mondta, egy 2016-os ügy miatt vizsgálódtak, neki akkor még nem volt jelentős tisztsége.

Werner Kogler zöldpárti alkancellár csütörtökön kétségbe vonta Kurz politikai cselekvőképességét a kialakult helyzetben, ami koalíciós válsághoz vezetett a kormányon lévő Zöld Párt és a Sebastian Kurz vezette Néppárt (ÖVP) között.

A botrány nyomán az ellenzék kedden bizalmatlansági indítványt készült volna benyújtani a kancellár ellen.

Nyitókép: MTI/EPA/AP/Olivier Matthys
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018