eur:
388.46
usd:
370.69
bux:
55649.46
2023. október 3. kedd Helga
Werner Kogler osztrák alkancellár a Sebastian Kurz osztrák kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján Bécsben 2020. október 31-én. Az osztrák kormány további korlátozó intézkedéseket vezet be a koronavírusos fertőzöttek számának növekedése miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser

Ez lesz az osztrák kormánykoalícióval Sebastian Kurz lemondása után

Werner Kogler zöldpárti alkancellár az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek koalíciójának folytatását jelentette be szombat este Sebastian Kurz kancellár lemondása után.

Kogler szombat esti közleményében üdvözölte Kurz lépését. "Ez a megfelelő lépés a további, felelős kormányzati munka és Ausztria külföldi megítélése szempontjából" - emelte ki a zöldpárti alkancellár.

"Azt a változatot fogadták el, amelyet a koalíciós partner ÖVP-nek javasoltunk" - hangsúlyozta Kogler. "Ez azt jelenti, hogy folytatni tudjuk a kormányzati munkát" - tette hozzá, felidézve, hogy erről állapodott meg Alexander Van der Bellen osztrák államfővel, Kurzcal és Alexander Schallenberg külügyminiszterrel, akit a kancellár az utódjának javasolt.

Kogler egyben bejelentette, hogy vasárnap egyeztetni fog Schallenberggel, akivel "eddig nagyon építő jellegű volt az együttműködés".

Kiemelte, hogy a koalíció folytatásával elfogadhatják végre a költségvetést, és folytathatják a kormányzat nagyszabású ökoszociális adóreformtervét.

Sebastian Kurz a szombat esti kabinetülést követően jelentette be lemondását a rá is vonatkozó korrupciós vizsgálatok nyomán. Közölte, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetőjeként folytatja politikai karrierjét az osztrák parlament alsóházában (Nationalrat), s megtartja pártvezetői tisztségét is.

Kurz ismételten hangsúlyozta, hogy hamisak az ellene felhozott vádak. Mint mondta, a parlamenti munkához visszatérve megragadja a lehetőséget, hogy megcáfolhassa a gyanúsításokat. Hangsúlyozta, hogy a patthelyzet feloldása és az ÖVP/Zöldek koalíciójának megtartása érdekében döntött a lemondás mellett.

A kormányválságot az idézte elő Ausztriában, hogy a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár közvetlen környezetében.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×