eur:
389.55
usd:
361.95
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Először ülésezett a tálibok kormánya

A hétfői tanácskozáson új útlevelekről és személyi igazolványokról született döntés.

Megtartotta első ülését az Afganisztánban hatalomra került tálibok kormánya. Az állami Bahtar hírügynökség szerint az újonnan kibocsájtásra kerülő iratokon Afganisztáni Iszlám Emirátus, vagyis a tálibok által használt elnevezés lesz feltüntetve az ország neveként, s nem a korábbi, a Nyugat által támogatott vezetés által használt Afganisztáni Iszlám Köztársaság.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az új útleveleket el fogja-e ismerni a nemzetközi közösség, amely eddig a tálibok vezetését sem ismerte el.

A Hasszán Ahund molla ügyvivő miniszterelnök vezette kabinet egyben megbízta a kabuli önkormányzatot, hogy dolgozzon ki olyan mechanizmusokat, amelyekkel elejét lehet venni az illegális földfoglalásoknak. A biztonsági kérdésekért felelős tárcák vezetői pedig megbízást kaptak egy bizottság alakítására, amelynek feladata lesz majd a főváros és a tartományok biztonsági helyzetének javítása.

Az afganisztáni tálibok - akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció - augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt, harc nélkül bevonultak az afgán fővárosba, Kabulba, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó háború. A hatalomátvétellel párhuzamosan a rivális Iszlám Állam dzsihadista szervezet is fokozta tevékenységét a tálibokkal szemben. Mudzsáhid szóvivő hétfőn közölte, hogy a tálib kormányerők vasárnap késő este megsemmisítették az Iszlám Állam egyik sejtjét Kabul északi részén, miután az afgán fővárosban egy mecset előtti robbanás több civilt megölt és megsebesített.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×