eur:
389.61
usd:
361.81
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) bangkoki csúcstalálkozójának megnyitóján, 2019. november 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Pongmanat Tasziri

Lánya követheti a Fülöp-szigeteki elnököt

Meglepetés is, meg nem is.

A lánya válthatja az államfői poszton Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnököt - adta hírül az ABS-CBN adó helyi idő szerint szombat este.

Az értesülés magától Dutertétől származik, aki szombaton bejelentette, hogy alelnökként sem indul a jövő májusi elnökválasztáson. A szigetország alkotmánya mindössze egy hatéves ciklus kitöltését engedélyezi, vagyis aki volt már államfő, nem töltheti be újra a tisztséget.

A bejelentés után - amelyen azt is közölték, hogy Duterte bizalmasa, Christopher Go szenátor lesz az alelnökjelölt - egy kis helyi adó újságírója rákérdezett az elnöknél, hogy akkor ez azt jelenti, hogy "Sara/Go" - vagyis Sara Duterte-Carpio, a jelenlegi államfő lánya lesz az elnökjelölt az újonnan bejelentett alelnökjelölttel párban -, és Duterte igennel felelt.

Ez azért meglepetés, mert eddig úgy lehetett tudni, hogy Sara Duterte-Carpio marad a déli Mindanao sziget tengerparti nagyvárosának, Davaónak a polgármestere, és egyáltalán nem adta jelét annak, hogy az államfői tisztségre pályázna.

Az elnökválasztáson indulni szándékozó jelölteknek október 8-ig kell regisztráltatniuk magukat.

Megfigyelők gyanították, hogy Duterte, miután már nem indulhat újra az államfői tisztségért, valamelyik szoros bizalmasát segíti az elnöki székbe, aki megvédi az esetleges jogi következményektől, ha akár a Fülöp-szigeteken, akár a Nemzetközi Büntetőbíróságon kimondják a felelősségét azért a több ezer gyilkosságért, amelyeket a drogkereskedelem elleni háború zászlaja alatt követtek el, de amelyeknek a körülményei tisztázatlanok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×