eur:
394.37
usd:
365.29
bux:
65565.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A kellő távolság megtartására felszólító, Kérem szabadon hagyni feliratú üzeneteket helyeztek a székekre a koronavírus-járvány miatt a német parlamenti alsóház, a Bundestag üléstermében Berlinben 2020. március 25-én. A megvitatandó kérdések között szerepel a 2020-as kiegészítő költségvetési törvény, a koronavírus okozta válsághelyzet, a kórházi segélyekről szóló törvény, a lakosság védelme és a szociális biztonság.
Nyitókép: MTI/EPA/Omer Messinger

Szakértő a német választásokról: három szempont dönthet a „csillagok állásáról”

Azért erősödhetett az SPD Németországban, mert a kancellárjelötje hasonlít Angela Merkelre – úgy habitusában, mint karakterjegyeiben és politikai nézeteiben. Erről az InfoRádió Aréna című műsorában Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója és Molnár Tamás Levente a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója beszélt. Bauer Bence szerint három szempont alapján dől el a németországi parlamenti választások után, hogy milyen koalíció születik.

Bauer Bence szerint a német választók nagy része csak amikor megkapta az értesítést a választásokról, akkor döbbent rá, hogy „hoppá, Angela Merkel nem indul újra, más felállás van, és kik is a jelöltek”. Megvizsgálva pedig a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltjének, Olaf Scholznak a karakterjeleit, viselkedését és habitusát, valamint politikai nézeteit is, nagyon közel állnak a jelenlegi kancelláréhoz – tette hozzá.

„Azaz úgy lehet egy kontinuitás mellett szavazni, hogy egy személyi változás történik, ezt Olaf Scholz szavatolja”

– magyarázta a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója, hogy mi állhat a szociáldemokraták megerősödése hátterében. Szemben a CDU-s Armin Laschettel, akinél

sok bizonytalanságot láthattak a szavazók,

akár a koronavírus-válság, akár a németországi árvízkatasztrófát illetően – fogalmazott Bauer Bence, utalva arra az esetre, amikor Laschet a háttérben egy viccen nevetgélt, miközben az államelnök az áldozatokra emlékezett. De a kancellárjelöltek tévévitájában sem szerepelt túlzottan jól.

Molnár Tamás Levente kiegészítendő hozzátette, meglátása szerint a szakértőkön kívül nem sokan olvasnak utána a programoknak, és csak azt nézik, hogy a pártok, illetve a pártvezetők milyen üzenetet közvetítenek, milyen nyilatkozatokat tesznek, és legfeljebb egy szűk réteg, aki megnézni az elejétől a végéig a politikai vitákat. Következésképp sokan személyes meggyőződésből, esetleg az alapján szavaznak, hogy a családban ki kire szavaz – emelte ki a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

Két forgatókönyv, három szempont

Bauer Bence a németországi parlamenti választások kimenetelét illetően a két legvalószínűbb forgatókönyvnek a jelzőlámpa-koalíciót, illetve a Jamaica-koalíciót látja – utóbbi esetében a CDU, előbbi esetében pedig a SDP kormányozna a Zöldekkel és a Szabad Demokrata Párttal (FDP-vel) koalícióban. Mind a kettőre van tartományi példa, de sok függ attól, hogy milyen felállás lesz – tette hozzá a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézet igazgatója, emlékeztetve, hogy az FDP inkább a CDU-val kormányozna, még akkor is, ha csak második helyezett lesz, míg a Zöldek inkább a szociáldemokratákkal, amit szerinte három eshetőség fog végül eldönteni:

  • Az egyik, hogy melyik nagy párt végez az első helyen,
  • a másik az, hogy milyen nagy különbség lesz a kettő párt között,
  • a harmadik szempont pedig az, hogy a Zöldek lesznek erősebbek vagy a liberális FDP

– sorolta Bauer Bence.

„Szerintem kölcsönös adok–kapok lesz belőle, és ez a három szempont dönti el, hogy végül is hogy állnak a csillagok”

– ismételte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Óriási az érdeklődés a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment 2024 című konferenciája iránt, amelyen várhatóan Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára is részt vesz. Az egésznapos szakmai rendezvény teltház közelében jár, már csak néhány szabad hely van, így érdemes sietni a regisztrációval, amelyet itt tud megtenni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×