eur:
394.25
usd:
370.27
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Angela Merkel német kancellár (j2) Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök, a CDU-CSU pártszövetség kancellárjelöltje (b) Sabine Preiser-Marian polgármesternő (b2) kíséretében felméri az Erft folyó árvíze okozta károkat Bad Münstereifelben 2021. július 20-án. Az áradások következtében legalább 164 ember életét vesztette Németországban.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Friedemann Vogel

Rosszul sült el a CDU-kancellárjelölt nevetgélése

Egy friss közvélemény-kutatás szerint nem tett jót a németországi áradás Armin Laschet megítélésének.

A németek 26 százaléka gondolja úgy, hogy Armin Laschet, a jobbközép CDU kancellárjelöltje megfelelően tudná kezelni az áradások utáni helyzetet – ez derül ki a Civey közvélemény-kutató intézet legfrissebb elemzéséből, amit az elmúlt héten több németországi régióban történt katasztrófa után készítettek. Szociáldemokrata kihívója, Olaf Scholz esetében ez az arány 41 százalékos.

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének igazgatója szerint Laschet megítélését rontotta az a videofelvétel, amin az látszik, hogy a kancellárjelölt nevetgél, míg a német elnök az áldozatok hozzátartozóihoz beszél.

Sokan úgy vélték, hogy ez rossz gesztus, és ilyet nem szabadna csinálnia, amiért a kancellárjelölt elnézést is kért.

A brüsszeli politikus szerint Laschetnek, aki az áradásokban érintett Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnöke is, az sem használ, hogy kormánya nem reagált elég hamar a várható katasztrófát előrejelző figyelmeztetésekre.

Bauer Bence szerint azonban

a népszerűségvesztés csak egy kilengés lehet,

ezt mutatja a kutatás egy másik eredménye is: az emberek javarészt, 36 százalékban ugyanis a CDU/CSU válságkezelésében bíznak, szemben a SPD-ével, amiben csak 19 százalék, míg a zöldekében 17 százalék, tehát meglehetősen árnyalt a kép. „Nemcsak a miniszterelnök, illetve az egyes kancellárjelöltek válságkezelését vizsgálták a németek, hanem a pártokét is, és azokat a kormányzati, nagy tapasztalattal bíró politikai erőit is, amelyek a jelöltek mögött vannak” – magyarázta a szakértő.

A felmérés szerint a németek 70 százalékát nem befolyásolja a katasztrófa abban, hogy kire szavaz majd a szeptemberi szövetségi választáson. A CDU népszerűsége is töretlen, van ahol már 30 százalékkal vezet. Jelenleg a legvalószínűbb, hogy ősztől CDU–zöld-koalíció vezeti majd Németországot, ám az is elképzelhető, hogy a koalícióba a liberálisok is bekerülnek majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×