eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SDP), Annalena Baerbock, a Zöldek és Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetség kancellárjelöltje (b-j) a második televíziós vitájukon Berlinben 2021. szeptember 12-én. Németországban szeptember 26-án tartanak parlamenti választásokat
Nyitókép: MTI/AP/DPA pool/Michael Kappeler

Szakértő a német választásokról: totális utópia is kijöhet a koalíciós sakkjátszmából

A német kancellárjelöltek utolsó televíziós vitáján is a szociáldemokrata jelölt győzött a vasárnap este sugárzott műsor után közzétett első felmérés szerint. A Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója, Bauer Bence érdeklődésünkre azt mondta: jelenleg úgy tűnik, hogy a szociáldemokraták a Zöldekkel és a szabad demokratákkal alkothatnak többséget a Bundestagban.

A német kancellárjelöltek vasárnapi vitáját Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa nyerte – ezt mondta a megkérdezettek 42 százaléka a Forsa közvélemény-kutatónál. Márpedig többet számít a tényleges, másfél órás, a technikai részletekben elmerülő vitánál az, hogy későbbiekben a közbeszédet ki uralja, ki jön ki győztesként – mondta érdeklődésünkre a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója.

Bauer Bence kiemelte, mindhárom vitából Olaf Scholz jött ki a legjobban, ez látszik is a közvélemény-kutatásokban is, a felmérések tükrözik a jelenlegi hangulatot. Sok választó ugyanakkor még nem döntött, sok rejtőzködő szavazó van, de Scholz népszerű jelölt, és elképzelhető, hogy kancellár lesz

Reális forgatókönyv, hogy a CDU-CSU ellenzékbe kerül és 16 év után baloldali fordulat megy végbe Németországban

– fogalmazott a szakértő.

Több koalíciós lehetőség képelhető el, és ezek túlnyomó résznél az SPD adná a kancellárt, csak egy esetben nem, ha a CDU a liberálisokkal (FDP) és Zöldekkel állna össze. Ezt hívják Jamaica-koalíciónak a pártok színei alapján. Az igazgató nem tartja valószínűnek ezt a felállást, mert a CDU gyengülni fog, és a Zöldek többször elmondták, hogy inkább a szociáldemokratákkal kormányoznának.

A kettes koalíciók nem valószínűek a széttöredezettség miatt, de arra van esély, hogy az SPD-t, a Zöldeket és és liberálisokat tartalmazó kormány áll fel, ezt szintén a színek miatt jelzőlámpa koalíciónak nevezik – fejtette ki.

A nagykoalíció folytatásának is van esélye, ám ebben a mostani helyzettel szemben a CDU kisebb partner lenne. Bauer Bence ezt a jelenlegi felállásban nem tartja reálisnak, mivel a két nagy párt sokat kormányozott együtt, kifogyott a közös bázis, nem akarják újra közösen folytatni. Nem reális, hogy kisebb partnerként bekerül a kormányba a CDU, inkább az ellenzéki padsorokat választja.

A szakértő szerint

ha még a volt kommunista párt is bekerül a kormányba, akkor totális szocialista gazdasági rend, utópia alakulhatna ki,

ugyanis szerinte sok nem reálisnak tekinthető programelemük van a baloldaliaknak és a zöldeknek. Ebben az esetben a magasabb adók, kisebb fejlődés, kisebb családtámogatás felé nézhetne Németország – mondta Bauer Bence, aki ettől akkor is tart, ha a liberálisok is benne lennének a kormányban, mert egyedül nem tudják megakadályozni a folyamatokat.

Egy ilyen kormány kérdőjeleket vetne fel az ország jövőképessége, a gazdasági fejlődés, az európai együttműködés tekintetében – hangsúlyozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×