INFORÁDIÓ
2021. október 19. kedd
Nándor

ujhelyi istván

oltás

európai unió

védettségi igazolvány

ursula von der leyen

Az egyik utas koronavírus elleni védettségi igazolványát ellenőrzi a biztonsági személyzet egyik tagja a párizsi Gare de Lyon pályaudvaron 2021. augusztus 9-én. Az országban a mai naptól csak az igazolvánnyal lehet látogatni a kávézókat, éttermeket, kórházakat, valamint nagy távolságokra is ennek bemutatásával lehet utazni.

Ujhelyi István: uniós testület elé kerül a keleti vakcinákkal oltott magyarok ügye

Infostart

Az MSZP Európa Parlament-i képviselőjének Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt írta, a Unió Egészségbiztonsági Bizottsága tárgyalja a kérdést. Itt a tagállamok egészségügyi hatóságainak képviselői hoznak döntést.

Áttörésként és jó hírként jellemezte Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, hogy megoldás születhet a keleti vakcinákkal beoltott magyar állampolgárok uniós Covid-igazolványának ügyére, miután azt az egyik illetékes uniós testület napirendjére tűzik – írja közleményében az MSZP politikusa vasárnapi online sajtótájékoztatójára hivatkozva.

Ujhelyi elmondta: az elmúlt időszakban írásban és személyesen is lobbizott az Európai Bizottságnál azért, hogy azok a magyar állampolgárok, akik kínai vagy orosz oltást kaptak, de most harmadik oltásként egy európai engedéllyel bíró vakcinát is felvesznek, ugyanúgy megkaphassák az európai Covid-igazolványt és ne kelljen a jövőben utazási korlátozásokkal szembenézniük annak hiánya miatt. Az MSZP európai politikusa közölte, hogy írásbeli választ kapott Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől, aki leszögezte, hogy a keleti oltások elismerését tagállami hatáskörben hagyták, vagyis azok elfogadását külön megállapodásokban kell kezelnie az érintett európai országoknak. Von der Leyen ugyanakkor Ujhelyinek küldött levelében azt is közölte, hogy

a magyar politikus „által felvetett kérdést a Health Security Committee, vagyis az Unió Egészségbiztonsági Bizottságában meg fogják vitatni a koordináció elősegítése érdekében”.

Az MSZP EP-képviselője ismertette, hogy ez a bizottság az uniós tagállamok egészségügyi hatóságainak képviselőiből áll, vagyis – mint fogalmazott – a magyar kormány delegáltjának ott kell majd „megharcolnia azért, hogy a többi tagállam megértse a sok százezer magyar ember problémáját, még akkor is, ha azt alapvetően épp a magyar kormány idézte elő”.

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón emlékeztetett: jó előre figyelmeztették annak idején a kormányzatot, hogy az általuk behozott keleti vakcinák uniós engedély nélkül gondot okozhatnak majd a későbbi szabad mozgásban, a kormányzat azonban a „füle botját sem mozdította”. A szocialista politikus szerint sok százezer magyar állampolgár várja, hogy valamilyen megoldás szülessen a helyzetükre, azonban – tette hozzá Ujhelyi – a kormány a bilaterális megállapodások terén sem teljesített megfelelően, hiszen

a legtöbb uniós tagországgal még nem sikerült megállapodni a keleti vakcinák elfogadásáról.

Éppen ezért lehet megoldás az uniós engedéllyel rendelkező harmadik oltás felvétele, amennyiben annak rendszerbehelyezését a magyar kormány „megfelelően felkészülve és támogatókat maga mellé állítva” szorgalmazni fogja a már hivatkozott uniós testület ülésén. „Amit EP-képviselőként lehetett, azt megtettem, most a kormányon a sor” – fogalmazott Ujhelyi István.

Az MSZP EP-képviselője a sajtótájékoztatón megismételte: hibásnak és felelőtlenségnek tartja, hogy az Orbán-kormány kilépett a közös, uniós vakcinabeszerzésből, és helyette uniós engedéllyel egyelőre nem rendelkező vakcinákat terveznek előállítani a Debrecen mellett épülő állami oltóanyaggyárban. Az MSZP politikusa hozzátette: „A magyar emberek érdekét nem írhatja felül sem fideszes oligarchák gazdasági érdeke, sem az Orbán Viktor speciális, Brüsszellel való szkanderozásával összefüggő politikai érdek.”

Nyitókép: MTI/AP/Adrienne Surprenant
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018