INFORÁDIÓ
2021. október 19. kedd
Nándor

afganisztán

oktatás

iskola

tálibok

Afgán fiúk a Koránt olvassák egy vallási iskolában a dél-afganisztáni Kandahárban a mohamedán szent böjti hónap, a ramadán idején, 2021. április 27-én. Ramadánkor a hithű muzulmánok napkeltétől napnyugtáig nem vesznek magukhoz ételt és italt, továbbá tartózkodnak a dohányzástól és a nemi élettől.

Afganisztán: vissza kell térniük az iskolába a nagyobbaknak – de csak a fiúknak

Infostart / MTI

A tálib oktatási minisztérium rendelkezett erről. Hogy a nagyobb lányokkal mi lesz, arról nincs szó.

Szombattól vissza kell térniük az iskolákba a 7–12. osztályos fiúknak és férfi tanáraiknak Afganisztánban – közölte a tálib oktatási minisztérium.

A Facebookon nyilvánosságra hozott közleményben nem írtak arról, hogy mi lesz a hasonló korú lányok oktatásával. A tálibok korábban engedélyezték, hogy az 1–6. osztályos lányok visszatérjenek a tantermekbe.

A radikálisok ugyanakkor több változtatást vezettek be az oktatásban a korábbiakhoz képest. Bár nem zárták ki a nőket a felsőoktatásból, jelezték, hogy a két nem elkülönítve fog tanulni a jövőben, és a nőknek kötelező lesz a hidzsáb, azaz a muszlim fejkendő viselete az egyetemeken.

A tálibok előző uralma idején, 1996 és 2001 között a nők nem sportolhattak, nem tanulhattak és munkát sem vállalhattak. A radikálisok azt állították, hogy változott hozzáállásuk a nőkhöz. Ennek ellenére egyes sportágakból kizárták őket, és az elmúlt napokban erőszakkal oszlatták fel a nők egyenlő jogokat követelő tüntetését. Néhány tartományban a nőket jelenleg sem engedik dolgozni, leszámítva az egészségügyet és az oktatást.

A tálibok átmeneti kormányának kommunikációja ellentmondásos a női jogok kérdésében: miközben a radikálisok igyekeznek megnyugtatni a nemzetközi közösséget, a Tolo News afgán hírcsatornának adott interjújában egy tálib szóvivő azt mondta, hogy a nők feladata a gyerekek nevelése, és nincs rá szükség, hogy ők is tagjai legyenek a kabinetnek. A múlt héten alakított ügyvivő kormány tagjai kivétel nélkül férfiak és tálibok.

Nyitókép: MTI/EPA/M Szádik
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Colin Powell

Családja jelentette be a volt amerikai külügyminiszter halálát a Facebookon. 84 évet élt....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018