eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Két embert medve támadott meg Székelyföldön egy nap alatt

Pénteken Hargita megye két településén támadt emberre egy-egy medve - közölte az Agerpres hírügynökség.

Reggel Gyimesközéplokon támadt egy 58 éves férfire a nagyragadozó, akinek súlyos kar- és fejsérüléseket okozott. A támadás a férfi tehénfarmján történt. Életét a kutyák mentették meg, amelyek rátámadtak a medvére, és elkergették. A mentőket maga az áldozat tudta riasztani.

Délben Madéfalva közelében támadt egy 52 éves asszonyra a nagyragadozó. Az asszony a fiával együtt egy kaszálón dolgozott, amikor a támadás történt. Több harapott és karmolt sebet ejtett.

Mindkét áldozatot a csíkszeredai sürgősségi kórházba szállították, állapotuk stabil.

Az elmúlt két hétben már történt két medvetámadás Hargita megyében.

Romániában az elmúlt években túlszaporodott a medveállomány, miután 2016-ban betiltották a medvevadászatot. Azóta egyre több a medvetámadás, ezért a román kormány a közelmúltban olyan sürgősségi rendeletet fogadott el, amely végső esetben lehetővé teszi az agresszív és emberéleteket veszélyeztető medvék kilövését, ha más módszerek eredménytelennek bizonyulnak.

A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére 2018-ban kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×