eur:
394.93
usd:
365.22
bux:
65490.29
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje a szavazóival találkozik a kelet-lengyelországi Odrzywolban a lengyel elnökválasztás második fordulóját követő napon, 2020. július 13-án. A választási bizottság a szavazatok 99,97 százalékának összeszámlálása után közölte, hogy Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje a voksok 51,21 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 48,79 százalékát gyűjtötte össze.
Nyitókép: MTI/PAP/Leszek Szymanski

Duda elnök augusztus 20-án: a lengyel és a magyar népet mély barátság fűzi össze

A lengyel államfő gratulált Áder Jánosnak augusztus 20. alkalmából.

A lengyel-magyar együttműködés a közép-európai térség, valamint egész Európa biztonságának és fejlődésének fontos tényezője - szögezte le Andrzej Duda lengyel elnök abban a gratulációs levélben, amelyet Áder János köztársasági elnöknek címzett az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából.

Lengyelországot és Magyarországot "különleges, mély barátsággal, kölcsönös tisztelettel és intenzív párbeszéddel teli kapcsolatok fűzik egymáshoz" - olvasható a lengyel államfői hivatal honlapján közzétett levélben.

A történelmi sorsközösségből a lengyel elnök kiemelte az 1956-os júniusi poznani munkásfelkelés, valamint a magyar forradalom idei 65. évfordulóját. Ezek az események "tartós nyomot hagytak Lengyelország és Magyarország történelmében" - szögezte le, felidézve a magyarok rokonszenvét a poznani felkelés iránt, akárcsak azt a spontán támogatást, amelyet később a lengyelek nyújtottak a magyar forradalmároknak.

Jelenleg a két nemzet továbbra is számíthat egymásra a veszélyhelyzetekben, az olyan nehéz pillanatokban is, amilyen a koronavírus-járvány

- hangsúlyozta Duda.

Mint megírta, örömmel él a szeptember elején esedékes hivatalos budapesti látogatása lehetőségével és várja a visegrádi csoport (V4) államfőinek november végi magyarországi csúcstalálkozóját is a Planet Budapest 2021 alkalmából.

A lengyel-magyar együttműködés "fontos tényezője térségünk és egész Európa fejlődésének és biztonságának" - fogalmazott az elnök, aláhúzva a szoros és sokoldalú - a Három Tenger Kezdeményezés és a V4 részeként folytatott - együttműködés szerepét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×