eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ausztria kitart az afgán menekültek visszatoloncolása mellett

Észak-Afganisztán legjelentősebb városát, Mazar-i-Sarifot is elfoglalták a tálib felkelők. A helyi jelentések szerint az iszlamisták érdemi harc nélkül vették be Balh tartomány székhelyét.

Mazar-i-Sarif elfoglalása súlyos csapás a kabuli kormányzat számára, amely bő egy hét alatt kiszorult a tartományok többségéből. A tálibok már 22 tartományi székhelyet vontak ellenőrzésük alá a 34-ből. A korábbi közlések szerint a helyi vezetőkkel és nemzetközi partnerekkel egyeztet a válság politikai rendezéséről Asraf Gáni az ország elnöke. A megbeszélésekről részleteket továbbra sem tudni.

Nem csatlakozik Ausztria az elutasított afgán menedékkérők kitoloncolását felfüggesztő nyugati államokhoz. Karl Nehammer belügyminiszter úgy fogalmazott: az engedményeket adó államok nem veszik figyelembe a várható menekült-áradatot. Hozzátette: a kitoloncolás általános leállítása emellett ösztönzi az illegális migrációt, az embercsempészek tevékenységét, ezáltal pedig a szervezett bűnözést. Az elmúlt napokban Németország, Hollandia és Franciaország is felfüggesztette a kitoloncolásokat Afganisztánba az ottani romló biztonsági helyzet miatt.

A kabuli nemzetközi repülőtérre menekítette az afgán fővárosban dolgozó két diplomatáját Csehország. A prágai sajtóban megjelent információk szerint a cseheket megfenyegették, ezért a külügy biztonsági okokból diplomatái evakuálása mellett döntött. Csehország már korábban úgy döntött, hogy támogatást nyújt azoknak az afgánoknak és családjuknak, akik segítették a cseh hadsereg misszióját a nemzetközi erők kötelékében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×