eur:
393.8
usd:
367.6
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve a harmadik, emlékeztető adag oltásához a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján augusztus 11-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Újabb országokban korlátozzák az oltatlanok lehetőségeit

Litvániában egy kisebb csoport megrohamozta a parlamentet és összecsapott a rendőrökkel.

A litván kormány szerdán úgy döntött, hogy jelentősen korlátozza azoknak az állampolgároknak a jogait a mindennapi életben, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen. A kabinet sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az ilyen személyek szeptember 13-tól nem látogathatnak meghatározott kategóriájú üzleteket, sem tömegrendezvényeket, s nem vehetnek igénybe személyes kapcsolattartást igénylő szolgáltatásokat.

A hatóságok eredetileg azt tervezték, hogy a be nem oltottak számára megtiltják a közösségi közlekedés igénybevételét és azt, hogy bemehessenek egészségügyi intézményekbe rutinellenőrzés céljából, ám ezeket az intézkedéseket végül elvetették.

A kormány jelezte, hogy a gazdasági egységek szeptember 13-át megelőzően is bevezethetnek ilyen korlátozásokat, amennyiben felkészültek rájuk.

Döntését a kormány azzal indokolta, hogy az ösztönzi az oltási kampányt.

A lépés tüntetéseket váltott ki a balti országban, kedden mintegy ötezren vonultak a parlament épületéhez. Néhány száz tiltakozó estére lezárta az épület kijáratait, úgyhogy a képviselők nem tudták elhagyni a parlamentet. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, mintegy 10 rendőr megsérült, 26 embert őrizetbe vettek. A rendőrség elkezdte a történtek kivizsgálását.

Vége az ingyenes tesztelgetésnek

Svájcban októbertől megszüntetik az ingyenes tesztelés lehetőségét azok számára, akik nem hajlandók beoltatni magukat a koronavírus ellen - áll az alpesi állam kormányának szerdai előterjesztésében. A lépést a kormánynak még egyeztetnie kell a kantonokkal.

A kabinet indoklása szerint az egészségügyi ellátórendszer védelme élvez jelen helyzetben elsőbbséget. Mindemellett hatályban maradnak a járványügyi intézkedések júniusban bevezetett lazításai is.

"Azt kérdeztük magunktól, miért fizessen a társadalom egésze olyanok szűrővizsgálataiért, akik havonta többször is teszteltetik magukat?" - fogalmazott Alain Berset svájci egészségügyi miniszter. Hozzátette, hogy a költségek átterhelése a közösségre tarthatatlan.

A mostani szabályok értelmében a be nem oltott svájciak havonta öt ingyenes tesztre jogosultak.

Berset hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tüneteket mutató emberek tesztelését továbbra is átvállalják az egészségbiztosítási pénztárak.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×