INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

brexit

észak-írország

eu

nagy-britannia

Máris reagált az EU a britek északír terveire

Máris reagált az EU a britek északír terveire

Infostart / MTI

London szerint működésképtelen a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll, aminek jelentős átírására egy 28 oldalas új javaslattal állt elő.

Az Európai Unió nem tárgyalja újra az Európai Unió és az Egyesült Királyság által is megerősített, a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodáshoz kapcsolódó észak-írországi protokollt, és ragaszkodik annak végrehajtásához - jelentette ki Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja közleményében szerdán.

Maros Sefcovic arra reagált, hogy David Frost, a brit kormány brexitügyi államtitkára szerdai nyilatkozatában közölte: London szerint működésképtelennek bizonyult és ezért jelentős módosításokra szorul a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll. Leszögezte: Nagy-Britannia szerint a protokollnak több olyan alapvető célkitűzése van, amely nem teljesíthető, ezért új megközelítésre van szükség tárgyalások útján.

Az uniós biztos közleményében kiemelte, a brexit-megállapodásnak az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyve célja, hogy tiszteletben tartva az Ír-sziget fegyveres konfliktusainak évtizedeit 1998-ban lezáró úgynevezett nagypénteki megállapodást fenntartsa a békét, a stabilitást, és a jólétet Észak-Írországban. El kívánja kerülni a kemény határt az Ír-szigeten, miközben megőrzi az EU egységes piacának egységét - mondta.

"E célok elérése érdekében a jegyzőkönyvet végre kell hajtani. A nemzetközi jogi kötelezettségek tiszteletben tartása kiemelt fontosságú".

Kijelentette:

az Európai Bizottság kész folytatni a párbeszédet és megoldásokat találni Londonnal az Ír-szigetre vonatkozó vámszabályokra vonatokozóan, az észak-írországi protokollt azonban nem tárgyalja újra.

Megoldásokat a protokoll keretein belül kell elérni, nem annak megváltoztatásával.

Az elkövetkező hónapok tárgyalásai során elsőbbséget kell élveznie Észak-Írország stabilitásának és kiszámíthatóságának biztosítása - tette hozzá az uniós biztos.

London és az EU egyre élesebb vitája abból ered, hogy a brexit-megállapodáshoz fűzött 64 oldalas észak-írországi protokoll alapján Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával. A brexittárgyalások során is az egyik elsődleges szempont volt egy olyan megoldás elérése, amely kizárja a határellenőrzés visszaállítását.

  • David Frost szerdai nyilatkozata szerint London kész végrehajtani az EU vámjogi előírásait az Észak-Írország érintésével Írországba irányuló áruforgalomban, de biztosítani kell azoknak az áruknak a csaknem teljesen szabad áramlását, amelyek Észak-Írországban maradnak.
  • A brexitügyi államtitkár szerint fontos szempont annak biztosítása is, hogy az észak-írországi protokoll betartatásába az uniós intézményeknek, köztük az EU bíróságának végső soron ne legyen beleszólásuk.
  • A brit kormány minderről összeállított és szerdán az EU elé terjesztett egy 28 oldalas javaslatcsomagot is.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018