eur:
393.85
usd:
367.85
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
2021. március 15-én közreadott kép a különböző színű útburkolati jelekről az Írország és Észak-Írország közötti határon, az észak-írországi Londonderry közelében lévő autóúton 2020. január 31-én. Az Európai Bizottság felszólító levelet küldött az Egyesült Királyságnak, mert álláspontja szerint a brit fél megszegte az EU-tagsága megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodásnak az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvében rögzített kötelezettségeit. Az Egyesült Királyság március 3-án kijelentette, hogy egyoldalúan elhalasztja annak teljes alkalmazását az áruk és háziállatok Nagy-Britanniából Észak-Írországba történő szállítására vonatkozóan.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Brit kormány: működésképtelen az észak-írországi protokoll

London szerint nem működik és ezért jelentős módosításokra szorul a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll.

David Frost, a brit kormány brexitügyi államtitkára szerdai nyilatkozatában leszögezte: Nagy-Britannia szerint a protokollnak több olyan alapvető célkitűzése van, amely nem teljesíthető, ezért új megközelítésre van szükség tárgyalások útján.

Frost hangsúlyozta, hogy a brit kormány nem elvetni akarja a protokollt, de új, fenntartható egyensúlyi állapotot szeretne kialakítani, amely az Egyesült Királyság és az Európai Unió viszonyát is stabil alapokra helyezi.

London és az EU egyre élesebb vitája abból ered, hogy a brexit-megállapodáshoz fűzött 64 oldalas észak-írországi protokoll alapján Észak-Írország a brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával.

Így viszont a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba - vagyis az uniós egységes piacra - ellenőrizetlen termékek kerüljenek be.

Ez a megoldás az ára annak, hogy ezeket az ellenőrzéseket nem Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán kell elvégezni.

Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának - amelynek Anglia, Skócia és Wales a tagja -, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

  • Az észak-írországi megbékélésről 1998-ban kötött nagypénteki rendezési megállapodás egyik legfontosabb vívmányaként az Ír Köztársaság és Észak-Írország 499 kilométeres határán - amely a brexit óta az Egyesült Királyság és az EU egyetlen közös szárazföldi vámhatára - hosszú évek óta semmiféle fizikai ellenőrzés nincs sem az áru-, sem az utasforgalomban.
  • Ezt a határszakaszt a súlyos észak-írországi felekezeti villongások évtizedei alatt katonai szigorral őrizték, és ennek az ellenőrzésnek a teljes felszámolása a megbékélési folyamat egyik legfőbb szimbóluma.
  • A brexittárgyalások során is az egyik elsődleges szempont volt egy olyan megoldás elérése, amely kizárja a határellenőrzés visszaállítását.
  • Az észak-írországi protokoll alapján azonban ennek áraként Nagy-Britannia és Észak-Írország között, gyakorlatilag az Ír-tengeren jött létre részleges vámhatár, és ez az észak-írországi britpárti protestáns mozgalmak, valamint a brit kormány szerint is az Egyesült Királyság területi és gazdasági integritását veszélyezteti.
  • Ennek az ellenőrzési rendszernek a jelentős módosítását - alapvetően az érintett árucsoportok körének komoly mértékű szűkítését - követeli szerdai kezdeményezésében a brit kormány.

David Frost nyilatkozata szerint London kész végrehajtani az EU vámjogi előírásait az Észak-Írország érintésével Írországba irányuló áruforgalomban, de biztosítani kell azoknak az áruknak a csaknem teljesen szabad áramlását, amelyek Észak-Írországban maradnak.

A Brexit-ügyi államtitkár szerint fontos szempont annak biztosítása is, hogy az észak-írországi protokoll betartatásába az uniós intézményeknek, köztük az EU bíróságának végső soron ne legyen beleszólásuk.

A brit kormány minderről összeállított és szerdán az EU elé terjesztett egy 28 oldalas javaslatcsomagot is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×