eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Vízzel elárasztott utca Pepinsterben 2021. július 15-én. Belgium több megyéjében is heves esőzések okoztak árvizeket.
Nyitókép: MTI/AP/Olivier Matthys

Riasztott az árvíz-előrejelző, mégsem segített Németországban

Napokkal korábban lehetett tudni, hogy pusztítás várható, de hiába a technológia, nem volt idő a felkészülésre.

A múlt héten heves, özönvízszerű esőzés csapott le Németország egyes régióira, ami áradásokat okozott, és rengeteg ember halálát okozta. A Readingi Egyetem tudósai által a 2000-es évek elején kidolgozott árvíz-előrejelző rendszer, az Efas szólt, hogy problémák lesznek, de az illetékesek nem tudtak elég gyorsan cselekedni, hogy megelőzzék a tragédiát – írja a Sunday Times alapján a pcworld.hu.

Az Efas az EU Copernicus műholdjainak méréseit hidrológiai adatokkal és vízszintmérésekkel összevetve akár tíz nappal előre képes jelezni, ha áradás várható. Az Efas július 10-én riasztott, négy nappal később jött az első áradás. Az előrejelzések tökéletesen megjósolták, mely területek a leginkább veszélyeztetettek, ennek nyomán a városokat és falvakat fel tudták volna készíteni.

A rendszer kidolgozásában fontos szerepet játszó Hannah Cloke szerint ha egyértelmű, közérthető figyelmeztetésekkel jelzik az embereknek, hogy árvíz közeleg, talán megmenekülhettek volna, de félő, hogy hiába kaptak értesítéseket, nem tudták ezeket megfelelően értelmezni. A német katasztrófavédelem kiadott korábban egy alkalmazást, de ennek telepítése opcionális, így nem sokan töltötték le.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×