eur:
392.88
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
RONGAN, CHINA - APRIL 22, 2020 - A researcher conducts tissue culture on the selected Artemisia annua seedlings in the National Germplasm Resource Bank of Artemisia annua, Rongan County, Guangxi Province, China, April 22, 2020. April 25 is World Malaria Day.- PHOTOGRAPH BY Costfoto / Barcroft Studios / Future Publishing (Photo credit should read Costfoto/Barcroft Media via Getty Images)
Nyitókép: Costfoto / Barcroft Studios / Future Publishing (Photo credit should read Costfoto/Barcroft Media / Getty Images

Gyilkos ellenséget irtott ki Kína

Kínának sikerült felszámolnia a maláriát – jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

"Ezt a sikert több évtizedes, kitartó munkával tudta elérni az ország, amelynek erőfeszítése újabb példa arra, hogy elérhető cél a malária teljes felszámolása a világon" - jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A WHO adatai szerint eddig

a világ 40 országban sikerült felszámolni a fertőző betegséget.

Saját térségében az utóbbi 30 évben Kína az első, amelynek ez sikerült.

Az 1940-es években Kínában még évente 30 millió maláriafertőzés történt.

A WHO áprilisban jelentette be, hogy 2025-ig a világ további huszonöt országában számolná fel a maláriát.

A WHO becslései szerint évente csaknem 230 millióan fertőződnek meg maláriával. A betegség évente több mint 400 ezer halálesetet okoz, az áldozatok kétharmada öt év alatti gyermek. Különösen erősen érintettnek számít Afrika, amely a halálos áldozatok 90 százalékát adja.

A betegség úgy terjed, hogy miután a fertőzött ember vére a nőstény Anopheles szúnyogba kerül, az egy másik embert megcsípve a nyálában adja át a malária parazitáját. A paraziták megfertőzik és elpusztítják a májsejteket, majd a véráramba jutva szétrepesztik a vörösvérsejteket.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×