eur:
389.39
usd:
358.89
bux:
66038.2
2024. február 27. kedd Edina
SURFSIDE, FLORIDA, USA - JUNE 29: An aerial view of the site during a rescue operation of a 12-storey Champlain Tower partially collapsed in Surfside, Florida, United States, on June 29, 2021. (Photo by Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Tayfun Coskun/Anadolu Agency/Getty Images

Épületomlás Miamiban - öt nap után is lehetnek túlélők

Nem hagytak fel a reménnyel a floridai Miami közelében lévő Surfside-ban öt napja történt részleges házomlás helyszínén dolgozó mentőcsapatok, hogy lehetnek még túlélők a romok alatt, bár hétfőn már a tizedik holttestet emelték ki.

A darukkal dolgozó mentőalakulatok a többi között kutyákkal és hőkamerákkal keresnek arra utaló jeleket, hogy valaki még életben lehet a törmelék alatt. Abban bíznak ugyanis, hogy légbuborékok keletkezhettek az összeroskadt beton alatt, lehetővé téve a túlélést egyesek számára.

"Szüntelenül dolgozunk, kihasználunk minden lehetőséget a kutatásban" - mondta keddi sajtótájékoztatóján Daniella Levine Cava, Miami-Dade megye vezetője.

Raide Jadallah, Miami-Dade megye tűzoltóparancsnokának helyettese szerint a munkások kellően nagy üregeket találtak a romok alatt, amelyekben esetleg életben maradottakra találhatnak. Hozzátette, hogy a segítők kaparászást, illetve kopogtatást hallottak, bár elismerték, hogy mindez lehet, csak az épület valamelyik fémelemjének az elmozdulására utalhat a romok alatt.

A mentést izraeli és mexikói szakértők is segítik.

A halottak száma szakértők szerint minden bizonnyal emelkedni fog, tekintettel arra, hogy 151 személyt továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Az 1981-ben épített, 136 lakásos társasház leomlott észak-keleti szárnyában mintegy 55 lakás semmisült meg a tűzoltóság szóvivője szerint. Egyelőre nem tudni, mi okozta a házomlást. Egy 2018-ban elvégzett műszaki állapotfelmérés komoly épületkárokat állapított meg a betonszerkezetben. A javítási költségeket akkor 9,1 millió dollárra becsülték.

Az eltűntek számát illetően hírügynökségek felhívták a figyelmet arra, hogy

ez lehet az Egyesült Államok történetének az egyik legtöbb áldozatot követelő épületomlása.

1922 januárjában kilencvennyolc ember vesztette életét, amikor a washingtoni Knickerbocker mozi tetőszerkezete beomlott egy némafilm-előadás alatt a lehullott hó súlya alatt. 1981 júliusában pedig a Kansas City-ben lévő Hyatt Regency szálloda két belső folyosója szakadt le az előcsarnokra, miközben ott táncparti volt. A balesetben 114 ember vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben - például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén - a lehető legszélesebb transzparencia híve. Meghallgathatja a cikkünkhöz csatolt teljes beszédet.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×