eur:
394.46
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Megrongálódott lakóhelyiségek maradványai egy 12 emeletes lakóházban, amelynek egy része ismeretlen okból leomlott Miami Surfside városrészében 2021. június 24-én. A helyszínre tűzoltó érkezett, a mentés folyamatban van, sérültekről, halottakról egyelőre nem érkezett jelentés.
Nyitókép: Susan Stocker

Házomlás Floridában, sok embert nem találnak - fotók, videó

Továbbra sem találják közel száz lakóját annak a 12 szintes társasháznak, amelynek egyik fele kártyavárként omlott össze csütörtökre virradó éjjel a floridai Miami egyik óceánparti negyedében, Surfside-ban - jelentette fél nap elteltével a helyi média.

Az ABC News hírtelevízió és a Miami Herald című helyi lap 99-re teszi a ház eltűntként kezelt lakóinak számát.

A jelentések szerint legalább egy embert holtan találtak, és a szerencsétlenségben legkevesebb tucatnyian megsérültek, közülük ketten válságos állapotban vannak.

A helyi hatóságok egyelőre nem tudják, hogy pontosan hány lakó tartózkodott az épületben, amikor az összeomlott - egy a CNN hírtelevízió által közzétett videofelvétel tanúsága szerint alig néhány másodperc leforgása alatt.

A megyei tűzoltósághoz helyi idő szerint hajnali 1 óra 30 perckor futott be egy hívás a Champlain Towers South elnevezésű társasház egy részének összeomlásáról a Miami Beachtől mintegy 10 kilométerre északra található Surfside-ból.

Raide Jadallah, a Miami-Dade megyei tűzoltóság helyettes mentésvezetője csütörtök délután arról számolt be, hogy 35, az épületben rekedt embert mentettek eddig ki, és további két túlélőt emeltek ki a romok alól.

A helyszínről érkezett videofelvételeken látszik, hogy az épület nagy része romhalmazzá vált, illetve látható, amint egy kisfiút élve emelnek ki a romok közül.

A helyszínen tűzoltók és mentősök százai dolgoznak, keresőkutyák és drónok segítségével kutatva át a törmeléket a lehetséges túlélők után.

Az 1981-ben épített 136 lakásos társasház leomlott észak-keleti szárnyában mintegy 55 lakás semmisült meg a tűzoltóság szóvivője szerint. Egyelőre nem tudni, mi okozta a házomlást - mondta a Miami Herald című lapnak Daniella Levine Cava, Miami-Dade megye vezetője. Értesülések szerint az épület nemrég felújításon esett át.

A hatóságoknak eddig a társasház több mint száz, biztonságban lévő lakójával sikerült felvenniük a kapcsolatot, 99 embert azonban eltűntként keresnek, közülük mintegy húszan latin-amerikai országok, így Argentína, Paraguay és Uruguay állampolgárai.

Ron DeSantis floridai kormányfő arra figyelmeztetett, hogy a halálos áldozatok száma igen magas lehet. "Rossz hírekre készülünk, tekintettel a rombolás mértékére" - mondta.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy a szövetségi hatóságok készek segítséget nyújtani a mentési munkálatokban és a megmenekültek ideiglenes elszállásolásában.

A házban több mint 130 lakás van, közülük 80 foglalt volt.

Miami, 2021. június 24.
Légi felvétel egy 12 emeletes lakóházról, amelynek egy része ismeretlen okból leomlott Miami Surfside városrészében 2021. június 24-én. A helyszínre tűzoltó érkezett, a mentés folyamatban van, sérültekről, halottakról egyelőre nem érkezett jelentés.
MTI/AP/South Florida Sun-Sentinel/Amy Beth Bennett
Légi felvétel egy 12 emeletes lakóházról, amelynek egy része ismeretlen okból leomlott Miami Surfside városrészében 2021. június 24-én. MTI/AP/South Florida Sun-Sentinel/Amy Beth Bennett
Surfside, 2021. június 24.
Füst gomolyog egy épület romjai közül a floridai Miami közelében fekvő Surfside-ban 2021. június 24-én, miután leomlott egy tizenegy emeletes lakóház egyik szárnya. Egy ember életét vesztette, ötvenegyet egyelőre keresnek a romok alatt.
MTI/AP/Wilfredo Lee
Füst gomolyog egy épület romjai közül a floridai Miami közelében fekvő Surfside-ban 2021. június 24-én, miután leomlott egy tizenegy emeletes lakóház egyik szárnya. MTI/AP/Wilfredo Lee
Miami, 2021. június 24.
Megrongálódott lakóhelyiségek maradványai egy 12 emeletes lakóházban, amelynek egy része ismeretlen okból leomlott Miami Surfside városrészében 2021. június 24-én. A helyszínre tűzoltó érkezett, a mentés folyamatban van, sérültekről, halottakról egyelőre nem érkezett jelentés.
MTI/AP/Wilfredo Lee
Megrongálódott lakóhelyiségek maradványai egy 12 emeletes lakóházban, amelynek egy része ismeretlen okból leomlott Miami Surfside városrészében 2021. június 24-én. MTI/AP/Wilfredo Lee

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×