eur:
395.16
usd:
364.35
bux:
65491.47
2024. március 19. kedd Bánk, József
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kínai Chervon Group miskolci beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. október 19-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Szijjártó Péter: új tagállamokra van szüksége az EU-nak

A tárcavezető szerint Brüsszel a saját érdekeivel ellentétes politikát folytat akkor, amikor nem gyorsítja fel a csatlakozási tárgyalásokat Szerbiával és Montenegróval, és nem kezdi meg Észak-Macedóniával és Albániával, noha minden politikai és technikai feltétel adott.

Ha az Európai Unió nem lép időben, ha nincs haladás a bővítés terén, akkor az unió az Egyesült Királysághoz hasonlóan a Nyugat-Balkánt is elveszítheti - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az uniós tagországok általános ügyekért felelős minisztereinek egynapos találkozóján.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak az ülés szünetében nyilatkozva hangsúlyozta: a bővítés kérdését Magyarország az egyik legfontosabb európai politikának tartja.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy

verseny van a Nyugat-Balkán integrációjáért, illetve a régió feletti befolyás kiterjesztéséért.

A versenyben az Európai Unió nem az egyedüli szereplő – mondta. Noha az uniónak lenne a legjobb esélye, hogy a versenyt megnyerje, mivel a térség országai az európai irányt választották, a Nyugat-Balkán transzatlanti irányultságát nem szabad természetesnek venni.

A miniszter azt mondta: az Európai Uniónak nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint a Nyugat-Balkánnak az Európai Unióra. Hosszas tétlenkedés esetén a térség elvesztése reális forgatókönyv lehet az Európai Unió számára. Magyarország nem szeretné, hogy miután az EU elvesztette az Egyesült Királyságot, elveszítené a Nyugat-Balkánt is.

Beszélt arról is, hogy az EU gazdasági súlya csökken, ami szintén indokolttá teszi a bővítés fontosságát.

"Bővülni kell, új tagállamokra van szükség, az új tagállamok által biztosított gazdasági és kereskedelmi együttműködésre, és piaci lehetőségekre van szükség" – fogalmazott.

Megemlítette: ha a NATO-tagság, a világ legerősebb védelmi szövetsége tagfelvételéhez szükséges kritériumoknak nemrégiben három térségbeli állam is meg tudott felelni, akkor nem érthető az EU késlekedésének oka. Az Európai Unió saját érdekeivel ellentétes politikát folytat akkor, amikor nem gyorsítja fel a csatlakozási tárgyalásokat Szerbiával és Montenegróval, és nem kezdi meg Észak-Macedóniával és Albániával, noha minden politikai és technikai feltétel adott - tette hozzá.

Magyarország álláspontja szerint a Nyugat-Balkán uniós csatlakozása európai érdek,

a Nyugat-Balkán uniós csatlakozását fel kell gyorsítani. Szerbiát és Montenegrót gyorsan fel kell venni az Európai Unióba, az albánokkal és az észak-macedónokkal pedig meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat - jelentette ki.

"Ha mindezt nem tesszük, akkor az Európai Unió nemcsak lemond egy elérhető sikerről, hanem azt is kockáztatja, hogy közvetlen szomszédságában a nyugalom, a béke és a gazdasági lehetőségek helyett stabilitási és biztonsági kockázatok léphetnek fel" – tette hozzá Szijjártó Péter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Elárulta az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, mivel kerekedhetnek felül Oroszországon

Elárulta az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, mivel kerekedhetnek felül Oroszországon

Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka kiemelte a drónok fejlesztésének fontosságát az orosz erőkkel szembeni előny elérésében. A Telegramon tett nyilatkozatában, melyet Vadim Szuharevszkij helyettesével való találkozót követően adott ki, Szirszkij az aszimmetrikus megoldások felé való nyitottságát hangsúlyozta. Célja, hogy ezeknek az eszközöknek a használatával minőségi előnyt szerezzenek a létszámban fölényben lévő orosz hadsereggel szemben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×