INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

helyreállítási alap

ausztria

ursula von der leyen

koronavírus-járvány

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2021. június 8-án, amikor a koronavírus-járvány miatti 15 hónapos szünet után ismét plenáris ülésre várja a képviselőket a terem.

Már júliusban megkapja a helyreállítási alap első részletét Ausztria

Infostart / MTI

Az Európai Bizottság elfogadta az osztrák tervet.

Az Európai Bizottság elfogadta Ausztria koronavírus-járvány utáni helyreállítási tervezetét – jelentette be Ursula von der Leyen bizottsági elnök Bécsben, az osztrák kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatón.

Az európai uniós úgynevezett "Next Generation EU" helyreállítási alapokból Ausztria 3,5 milliárd eurót kap, melynek egy része közvetlen támogatás, másik része pedig hitel.

"Ausztria ambiciózus tervet nyújtott be, melynek alappilléreit jövőorientált, a fenntartható fejlődést szem előtt tartó, klímabarát beruházások képezik. Az osztrák helyreállítási csomag amellett, hogy túlteljesíti a szigorú követelményeket,

jobb jövőt teremt nemcsak Ausztria, de általánosságban az Európai Unió számára is"

– fogalmazott a bizottsági elnök.

Hozzátette, a programban szereplő reformok megvalósításával Ausztria megerősödve kerülhet ki a koronavírus-járvány okozta válságból, és versenyképesebbé, a lehetséges jövőbeni válságokkal szemben ellenállóbá válik majd.

Mint mondta, ha az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyja a tervezetet, a támogatás folyósítása júliusban megkezdődhet, így 450 millió euró már a nyár folyamán megérkezhet Ausztriába. Amint a beruházások elérik az úgynevezett "mérföldköveket", a további pénzeszközök folyamatosan érkeznek majd – jelentette ki von der Leyen.

Sebastian Kurz kancellár hangsúlyozta, az EU-támogatás nem "ajándék", hiszen Ausztria nettó befizető az unióban. Hozzátette, elégedett a tárgyalások eredményével, és köszönetét fejezte ki von der Leyen-nek, nemcsak a kiváló együttműködés miatt, hanem rendkívüli munkájáért, melyet a bizottság élén végez.

Nyitókép: MTI/EPA/AP pool
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018