INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

atomerőmű

kína

radiológia

Kína: semmi baj nincs a Tajsan atomerőművel

Kína: semmi baj nincs a Tajsan atomerőművel

Infostart / MTI

A CNN arról számolt be, hogy az üzemeltető francia Framatome "közvetlen radiológiai veszélyről" értesítette az amerikai energiaügyi minisztériumot.

Tagadta a délkelet-kínai Tajsan atomerőmű működési zavaráról szóló sajtóhíreket a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A CNN amerikai hírtelevízió arról számolt be, hogy az atomerőművet üzemeltető francia Framatome "közvetlen radiológiai veszélyről" értesítette az amerikai energiaügyi minisztériumot, és az illetékes kínai hatóságok megemelték a sugárzásra vonatkozó határértéket, hogy ne kelljen leállítani az erőművet.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő leszögezte: semmiféle környezeti esemény nem történt. Hozzátette:

a Tajsan atomerőmű megfelel a technikai előírásoknak, a környezetében a sugárzás nem haladja meg a normálisnak tekintett szintet, a biztonság pedig szavatolt.

A China General Nuclear Power Corporation (CGN), amely az erőmű 70 százalékos többségi tulajdonosa egy hétfőn, a Global Times című kínai lapnak eljuttatott közleményben szintén tagadta a radioaktív nemesgázok szivárgásáról szóló híreket. Aláhúzták: mindkét reaktor működési indikátorai megfelelnek a nukleáris biztonsági előírásoknak, valamint az erőművekre vonatkozó technológiai elvárásoknak.

A Tajsan erőmű egyik reaktora 2018 decemberében, a másik pedig 2019 szeptemberében kezdte meg működését. Mindkettő új típusú, európai nyomottvizes reaktor, amelyek közül jelenleg egyet Franciaországban, egyet pedig Finnországban építenek.

Carrie Lam hongkongi kormányzó úgy nyilatkozott az ügyben: figyelemmel kísérik a helyzetet és tájékoztatják a lakosságot a fejleményekről. Az atomerőmű mintegy 130 kilométerre található Hongkongtól, ahol a keddi jelentések szerint nem mértek az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzást.

Kína a világ egyik legnagyobb atomenergia-fogyasztója. A Nukleáris Világszövetség iparági szervezet adatai szerint az országban 50 reaktor működik és további 18 felépítése van tervben.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018