INFORÁDIÓ
2021. június 13. vasárnap
Anett, Antal

európai parlament

európai bizottság

jogállamisági eljárás

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2021. június 8-án, amikor a koronavírus-járvány miatti 15 hónapos szünet után ismét plenáris ülésre várja a képviselőket a terem.

Az EP két hét haladékot adott az Európai Bizottságnak, mielőtt perbe fogná

Infostart

Egyelőre csak az EP házelnököt kötelezték arra több mint kétharmados többséggel, hogy „érje el” a bizottságnál a tavaly véglegesített új jogállamisági jogszabály alkalmazási leírásának két héten belül történő beterjesztését. Ellenkező esetben az Európai Bíróság elé viszik a brüsszeli testületet.

Az EP középpárti frakciói már hónapok óta sürgeti az Európai Bizottságot, hogy kezdje el alkalmazni a tavaly véglegesített, ez évtől hatályos új jogszabályt, amely közösségi pénzek tagállami kifizetését bizonyos jogállamisági elvárások teljesülésétől is teszi függővé.

A testület eddig azért tartózkodott ettől és általában a vonatkozó végrehajtási rendszer kidolgozásától, mert a tavalyi decemberi csúcson a tagországok állam- és kormányfői azt kérték, hogy az új jogszabály alkalmazásával várja meg annak lehetőségét, hogy valamely tagországok meg kívánják-e kérdőjelezni annak összeegyeztethetőségét az unió alapszerződésével, (februárban Magyarország és Lengyelország valóban ilyen kérdéssel fordult a luxembourgi Európai Bírósághoz).

Az Európai Parlament ugyanakkor márciusi plenárisán közös állásfoglalásban vitatta a tagállami Európai Tanács ez iránti igényének jogi érvényességét. Mint akkori határozatukban kijelentették,

az EU-csúcs döntése úgymond nem bír jogi hatállyal, míg a Bizottságnak kötelessége alávetnie magát a közös joganyagnak, jelen esetben az elfogadott új jogállamisági jogszabály alkalmazásának.

A képviselők egyúttal felszólították a brüsszeli testületet, hogy legkésőbb június 1-ig teremtse meg a jogszabály érdemi felhasználásának feltételit, és kezdje meg alkalmazását.

Tekintve, hogy erre nem került sor, csupán bizottsági ígéret született az alkalmazási feltételek részletes kidolgozására és későbbi beterjesztésére, ezért az Európai Parlament plenárisán előtt először olyan határozattervezet forgott, amely azonnali hatállyal kötelezettségmulasztás miatt az Európai Bírósághoz fordult volna panasszal, majd utóbb ezt módosították úgy, hogy adnak még két hét haladékot a testületnek a várt anyag elkészítéséhez.

Nyitókép: MTI/EPA/AP pool
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018