eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A 80 százalékodat vérrel írták jelentésű felirattal egy résztvevő az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetésen Minszkben 2020. augusztus 30-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött.
Nyitókép: A 80 százalékodat vérrel írták jelentésű felirattal egy résztvevő az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetésen Minszkben 2020. augusztus 30-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött.

Nagy összeggel támogatná a fehérorosz demokratikus átmenetet Brüsszel

Amint elindul a folyamat, aktiválják a csomagot.

Az Európai Bizottság 3 milliárd eurós gazdasági csomagot terjesztett elő Fehéroroszország demokratikus átmenetének támogatására – közölte az uniós bizottság.

A brüsszeli testület hangsúlyozta,

a 3 milliárd eurós terv az Európai Unió elkötelezettségét tükrözi a fehérorosz nép augusztusi elnökválasztáson kinyilvánított, békés és demokratikus átmenet iránti vágyának támogatására.

Az augusztusi fehérorosz elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes – szögezték le. Amint Fehéroroszország megkezdi a demokratikus átmenetet, az Európai Unió aktiválni fogja a támogatási tervet – közölték.

A bizottsági közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki azt mondta: az EU az ország népének azt üzeni: látja és hallja a változás, a demokrácia és egy jobb jövő iránti vágyukat. A fehérorosz hatóságoknak pedig azt üzeni: semmiféle elnyomás, brutalitás vagy kényszer nem törvényesítheti az önkényuralmi rendszert.

"Minszk mindezidáig figyelmen kívül hagyta a fehérorosz nép demokratikus döntését. Ideje megváltoztatni az irányt" – fogalmazott.

Von der Leyen hozzátette: akkor, amikor Fehéroroszország megkezdi a békés demokratikus átmenetet, akkor az EU ott lesz, hogy kísérje ezen az úton.

Az uniós bizottság közölte, a támogatási terv számos gazdaságösztönző intézkedést foglal magában Fehéroroszország fejlődésének előmozdítására. Ezek közé tartozik egyebek között a legfontosabb strukturális reformok támogatása, a beruházás segítése a fenntartható infrastruktúrákba, valamint a zöld és digitális átalakítás megkönnyítése. Segíteni fogja továbbá az innováció fellendítését, az éghajlatvédelmi fellépéseket, valamint a demokrácia, az átláthatóság és az elszámoltathatóság megteremtését.

A gazdasági csomag mellett a javaslat kétoldalú keretmegállapodás megkötését is kilátásba helyezi az EU és a demokratikus Fehéroroszország közötti hosszabb távú kapcsolatok megerősítésére.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×