INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

fehéroroszország

demokrácia

európai bizottság

A 80 százalékodat vérrel írták jelentésű felirattal egy résztvevő az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetésen Minszkben 2020. augusztus 30-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött.

Nagy összeggel támogatná a fehérorosz demokratikus átmenetet Brüsszel

Infostart / MTI

Amint elindul a folyamat, aktiválják a csomagot.

Az Európai Bizottság 3 milliárd eurós gazdasági csomagot terjesztett elő Fehéroroszország demokratikus átmenetének támogatására – közölte az uniós bizottság.

A brüsszeli testület hangsúlyozta,

a 3 milliárd eurós terv az Európai Unió elkötelezettségét tükrözi a fehérorosz nép augusztusi elnökválasztáson kinyilvánított, békés és demokratikus átmenet iránti vágyának támogatására.

Az augusztusi fehérorosz elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes – szögezték le. Amint Fehéroroszország megkezdi a demokratikus átmenetet, az Európai Unió aktiválni fogja a támogatási tervet – közölték.

A bizottsági közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki azt mondta: az EU az ország népének azt üzeni: látja és hallja a változás, a demokrácia és egy jobb jövő iránti vágyukat. A fehérorosz hatóságoknak pedig azt üzeni: semmiféle elnyomás, brutalitás vagy kényszer nem törvényesítheti az önkényuralmi rendszert.

"Minszk mindezidáig figyelmen kívül hagyta a fehérorosz nép demokratikus döntését. Ideje megváltoztatni az irányt" – fogalmazott.

Von der Leyen hozzátette: akkor, amikor Fehéroroszország megkezdi a békés demokratikus átmenetet, akkor az EU ott lesz, hogy kísérje ezen az úton.

Az uniós bizottság közölte, a támogatási terv számos gazdaságösztönző intézkedést foglal magában Fehéroroszország fejlődésének előmozdítására. Ezek közé tartozik egyebek között a legfontosabb strukturális reformok támogatása, a beruházás segítése a fenntartható infrastruktúrákba, valamint a zöld és digitális átalakítás megkönnyítése. Segíteni fogja továbbá az innováció fellendítését, az éghajlatvédelmi fellépéseket, valamint a demokrácia, az átláthatóság és az elszámoltathatóság megteremtését.

A gazdasági csomag mellett a javaslat kétoldalú keretmegállapodás megkötését is kilátásba helyezi az EU és a demokratikus Fehéroroszország közötti hosszabb távú kapcsolatok megerősítésére.

Nyitókép: A 80 százalékodat vérrel írták jelentésű felirattal egy résztvevő az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetésen Minszkben 2020. augusztus 30-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött.
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018