eur:
393.7
usd:
369.08
bux:
65839.8
2024. április 23. kedd Béla
Joe Biden amerikai elnök (k) elmondja kongresszusi országértékelő beszédét az amerikai törvényhozás épületében, a Capitoliumban 2021. április 28-án. Mögötte Kamala Harris amerikai alelnök (b) és Nancy Pelosi az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke (j).
Nyitókép: Melina Mara

Joe Biden közzétette adóbevallását, ez látszik belőle

Az amerikai elnök – az alelnökével egyetemben – 22 évre visszamenőleg közzétette adóbevallásait. Tavalyelőtt másfélszer annyit keresett, mint tavaly.

Joe Biden amerikai elnök és alelnöke, Kamala Harris nyilvánosságra hozta az adóbevallását.

Biden már a tavalyi elnökválasztási kampányában nyomatékkal hangsúlyozta, hogy átláthatónak kell lennie a mindenkori amerikai elnökök és alelnökök adózásának, és "kedvcsinálóként" 22 évre visszamenőleg közzétette saját bevallásait.

A demokrata párti elnök tavalyi bruttó jövedelme – felesége keresetével együtt – 607 336 dollár (176 millió forint) volt. Ennek 25,9 százalékát fizette be adóként a szövetségi kasszába.

Az Egyesült Államokban a lakosság jövedelmének átlagosan valamivel több mint 14 százalékát fizeti adóként, Bidenék hányada ennek csaknem a duplája.

Jill Biden, az elnök felesége egyébként tanár.

Az amerikai sajtó arra hívta fel a figyelmet:

Bidenék tavalyi jövedelme elmarad a tavalyelőttitől, amikor is 985 223 dollár után adóztak.

Jövedelmük zömmel könyveladásokból, beszédek díjazásából származott. Tavaly az elnökválasztási kampány miatt erre kevesebb ideje volt Bidennek, ezért is csappant meg bevétele, amelyből ugyanakkor tíz jótékonysági alapítvány számára 30 ezer dollárt utalt, egyebek közt a Beau Biden nevű gyermekvédelmi, nonprofit szervezetnek.

Kamala Harris alelnök és férje, Douglas Emhoff szintén közzétette adóbevallását. 1 695 225 dollár volt 2020. évi jövedelmük, amelynek 36,7 százalékát fizették be a szövetségi államkasszába, és 27 ezer dollárt adományoztak. (Emhoff korábban ügyvédként dolgozott, jelenleg jogot tanít a Georgetown Egyetemen.)

Az előző amerikai elnököt, a republikánus Donald Trumpot sok bírálat érte a demokrata párti politikusok részéről és a liberális sajtóban, mert nem tette közzé az adóbevallását. Trump ezt azzal indokolta, hogy a könyvvizsgáló halasztotta az adatok közzétételét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×