eur:
394.97
usd:
363.61
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő nő halad el egy múzeum előtt Santiagóban 2020. május 25-én. Chilében növekszik az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és 43 ember veszítette életét az előző napon.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes

Chile az oltások élharcosa, csak hiányzik a fegyelem

Száz főre 38,94 adagnyi beadott oltás jut az országban: csak Izrael és az Egyesült Királyság előzi meg a dél-amerikai országot, amelyben ennek ellenére december óta nem csillapszik a járvány.

Hiába körözi le a 19 milliós lakosságú állam még Amerikát is a beadott vakcinák mennyiségét tekintve, a múlt héten kétszer is rekordot döntött területén az újonnan felfedezett koronavírusos esetek száma: csütörtökön 8195, új esetet jelentettek, míg pénteken 9 171-et. Ezen a héten már jobb a helyzet, de gyakorlatilag december óta nem sikerül lejjebb tornázniuk számaikat, 1,1 millió eset mellett 25 ezren hunytak el az országban koronavírusban, írja a CNN.

Logikus következmény

A CNN cikke szerint egészségügyi szakemberek, újságírók és szakértők értenek egyet abban, hogy az események chilei egymásutánja olyan körülményeket hozott létre, amelyek mellett

másra számítani sem lehetett.

Az év végi ünnepek mellett egyre nagyobb volt a nyomás a kormányon az iskolák és a plázák újranyitására, a jól haladó oltási kampány eközben fals bizalomérzetet generált az emberekben, miközben az országban széles körben használt Sinovac-vakcina hatékonysága alacsonyabbnak bizonyult a vártnál és a kívánatosnál.

Kár volt lazítani

Francisco Álvarez közegészségügyi szakértő szerint az év végi lazítások indították el a lavinát.

"Karácsony előtt teljes családok látogattak el a plázákba ajándékot venni, óriási volt a tömeg. Januártól lehetett utazni, és így a vírus is tovább utazott"

- fogalmaz. Bár a kormány a közkedvelt nyaralóhelyen, Válparaisóban mobil tesztelőközpontokkal igyekezte támogatni a déli félteke nyarát élvező turistákat abban, hogy biztonságban tudhassák magukat, nem sokan éltek a lehetőséggel, mert nem akarták azzal a nyaralást elrontani. A szakértő szerint az, hogy az emberek utazhattak és hogy elkezdtek oltani, hamis biztonságérzetet hozott létre az emberekben. Nem sokat segítettek az illegális bulik sem a helyzeten.

Egy lépés hátra

Mindezek miatt a kinyitott iskolákat és a nem létfontosságú üzleteket újra be kellett zárni és március végén 13 millió chileinek kellett további korlátozásokkal szembesülnie. Enrique Paris egészségügyminiszter szerint sosem biztatták arra az embereket, hogy ne legyenek elővigyázatosak, mivel a vakcina önmagában nem jelent még megoldást.

"Oltanunk kell, de emellett keveset kell utaznunk, maszkot kell viselnünk, távolságot kell tartanunk és kezet kell mosnunk" - mondja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×