eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án. A vírus ellen a világon elsőként bejegyzett vakcina árusítását a tervek szerint augusztusban elkezdik Szputnyik V néven.
Nyitókép: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)

Koronavírus: az oroszok már a spájzban vannak Berlin szerint

Berlin szerint csak az orosz féltől függ a Szputnyik V EU-s engedélye.

Csak az orosz féltől függ, hogy mikor kap európai uniós forgalmazási engedélyt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen védő Szputnyik V orosz vakcina – mondta a német kormány egészségügyi minisztere Berlinben.

Jens Spahn kiemelte, hogy a német kormány már elkezdte az oltóanyag-szállításokról szóló tárgyalásokat az orosz féllel, és "viszonylag gyorsan" megállapodásra is juthatnak, hiszen "a feltételek világosak".

A szerződésben rögzítik, hogy azzal a feltétellel vásárolnak Szputnyik V-t, hogy a készítmény rendelkezik az EU gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazási engedélyével, amelynek beszerzése az orosz fél dolga.

A Szputnyik V engedélyezési eljárásában "semmiféle késlekedés nem lesz a hatóságok részéről", mert "a lehető leggyorsabban megvizsgálják a kérelmező által benyújtott adatokat, és döntést hoznak". Ezért egyedül a kérelmezőtől függ, hogy mikor adható ki az engedély - emelte ki a miniszter.

Hozzátette, hogy az oltóanyagokért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) vállalta el az EMA-nál indított eljárásban az úgynevezett raportőri feladatokat. Ez azt jelenti, hogy német vezetéssel elemzik és értékelik a fejlesztők által benyújtott adatokat.

"Minél hamarabb megérkeznek az adatok, annál gyorsabb az eljárás"

– mondta Jens Spahn.

Németországban egyelőre a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a SARS-CoV-2 által okozott betegséggel szembeni közösségi immunitást. Ezzel kapcsolatban Jens Spahn elmondta, hogy csütörtökön ismét megdöntötték a napi oltásrekordot, a tartományi működtetésű oltási központokban és az oltási kampányba bekapcsolódott mintegy 35 ezer háziorvosi praxisban 24 óra leforgása alatt 719 927 adag oltást adtak be.

Így már a lakosság 14,7 százaléka, 12 204 176 ember kapott legalább egy adag védőoltást. Mindkét adagot 4 831 522 ember, a lakosság 5,8 százaléka kapta meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×