INFORÁDIÓ
2021. április 16. péntek
Csongor

astrazeneca

oltás

koronavírus

európai gyógyszerügynökség

ema

AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát készítenek elő oltásra Dr. Szalai Marianna várpalotai háziorvos Loncsosi úti rendelőjében 2021. március 31-én.

Megszólalt az AstraZeneca az EMA állásfoglalása után

Infostart / MTI

Az európai és a brit gyógyszerhatóság, valamint a WHO állásfoglalása után közleményt adott ki a gyógyszergyár.

Szerdán az Egyesült Királyság gyógyszerhatósága (MHRA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befejezte a kivételesen ritka, alacsony vérlemezkeszám mellett előfordult, vérrögképződéssel járó esetek vizsgálatát, amelyet 34 millió AstraZeneca vakcina beadását követően észleltek. Az EMA a vizsgálatokat követően az oltás további használatát javasolja és az alkalmazási előírás módosítását kezdeményezte.

Az AstraZeneca közleményében rámutatott: egyik hatóság sem azonosított kockázati tényezőket (mint például nem, életkor) vagy körülírható okot ezekkel a kivételesen ritka eseményekkel összefüggésben. Ezzel együtt lehetségesnek látják az összefüggést a vakcina alkalmazásával, ennek megfelelően a továbbiakban - igen ritka mellékhatásként - feltüntetésre kerülnek az alkalmazási előírásban.

Az AstraZeneca továbbra is aktívan együttműködik a hatóságokkal, az előírásokat teljesíti, és

már dolgozik azon, hogy részletesen kivizsgálja az egyes konkrét eseteket, az előfordulási gyakoriságot és ezeknek a rendkívül ritka eseteknek a mechanizmusát.

Általánosságban mindkét hatóság megerősítette, hogy a vakcina kifejezetten hatékony a Covid-19 betegség minden súlyossági formájának megelőzésében, s hogy a vakcina előnyei messzemenően meghaladják az esetleges kockázatokat.

Ezeken felül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdai közleményében az szerepelt, hogy a jelen információk alapján az ok-okozati összefüggés ugyan lehetséges, de nem bizonyítható. Hozzátették: célzott vizsgálatok szükségesek az oltás és az esetleges kockázati tényezők összefüggésének pontos megértése érdekében.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018