INFORÁDIÓ
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas

astrazeneca

oltás

koronavírus

európai gyógyszerügynökség

ema

AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát készítenek elő oltásra Dr. Szalai Marianna várpalotai háziorvos Loncsosi úti rendelőjében 2021. március 31-én.

Megszólalt az AstraZeneca az EMA állásfoglalása után

Infostart / MTI

Az európai és a brit gyógyszerhatóság, valamint a WHO állásfoglalása után közleményt adott ki a gyógyszergyár.

Szerdán az Egyesült Királyság gyógyszerhatósága (MHRA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befejezte a kivételesen ritka, alacsony vérlemezkeszám mellett előfordult, vérrögképződéssel járó esetek vizsgálatát, amelyet 34 millió AstraZeneca vakcina beadását követően észleltek. Az EMA a vizsgálatokat követően az oltás további használatát javasolja és az alkalmazási előírás módosítását kezdeményezte.

Az AstraZeneca közleményében rámutatott: egyik hatóság sem azonosított kockázati tényezőket (mint például nem, életkor) vagy körülírható okot ezekkel a kivételesen ritka eseményekkel összefüggésben. Ezzel együtt lehetségesnek látják az összefüggést a vakcina alkalmazásával, ennek megfelelően a továbbiakban - igen ritka mellékhatásként - feltüntetésre kerülnek az alkalmazási előírásban.

Az AstraZeneca továbbra is aktívan együttműködik a hatóságokkal, az előírásokat teljesíti, és

már dolgozik azon, hogy részletesen kivizsgálja az egyes konkrét eseteket, az előfordulási gyakoriságot és ezeknek a rendkívül ritka eseteknek a mechanizmusát.

Általánosságban mindkét hatóság megerősítette, hogy a vakcina kifejezetten hatékony a Covid-19 betegség minden súlyossági formájának megelőzésében, s hogy a vakcina előnyei messzemenően meghaladják az esetleges kockázatokat.

Ezeken felül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdai közleményében az szerepelt, hogy a jelen információk alapján az ok-okozati összefüggés ugyan lehetséges, de nem bizonyítható. Hozzátették: célzott vizsgálatok szükségesek az oltás és az esetleges kockázati tényezők összefüggésének pontos megértése érdekében.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018