eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Judák Rita orvos előkészíti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát a Vasútegészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. oltópontján Szegeden 2021. március 31-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Heten haltak meg agyi vérrög miatt a 18 millió brit beoltott közül

Továbbra is vizsgálják az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződés közötti kapcsolatot.

Harminc embernél tapasztaltak szokatlan vérrögképződést az Egyesült Királyságban abból a 18 millióból, aki megkapta az AstraZeneca oltását. Közülük hét ember hunyt el – közölte a BBC.

Az még nem tisztázott, hogy az oltóanyag mellékhatásáról vagy csak véletlen egybeesésről van szó.

Az adatok szerint 22 ember esetében volt agyi vénás sinustrombózisos (CVST), ami az agyi vérrög egy típusa. Ezt alacsony vérlemezkeszint kísérte, amely elősegíti a vérrögképződést a testben. A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) más véralvadási problémákat is talált az alacsony vérlemezkeszint mellett nyolc embernél.

A szervezet továbbra is azt hangsúlyozza, hogy koronavírus-fertőzés és a betegség megelőzésében az oltás előnyei jóval meghaladják a lehetséges kockázatokat.

Még vizsgálják, hogy a vakcina okozhat-e vérrögképződést. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a héten azt közölte, hogy ez nem bizonyított, de lehetséges.

Két kérdés vet fel gyanút. Az első a vérrögök szokatlan jellege, beleértve az alacsony vérlemezkeszámot és a vérben előforduló ritka antitesteket, amelyek más alvadási rendellenességekhez kapcsolódnak.

"Ez felveti annak lehetőségét, hogy a vakcina okozati tényező lehet a CVST ritka és szokatlan eseteiben, bár ezt még nem ismerjük, ezért sürgősen további kutatásokra van szükség" - mondta David Werring, az UCL Neurológiai Intézet professzora.

A másik kérdés az Oxford-AstraZeneca és a Pfizer-BioNTech oltások közötti különbség. Két esetben fordult elő hasonló vérrög a Pfizer-vakcina beadása után az Egyesült Királyságban a több mint 10 millió beoltottból, de ezeknél nem volt alacsony a vérlemezkeszint.

Németországban 31 CVST-s esetet jelentettek és kilencen haltak meg a 2,7 millió beoltott közül. A legtöbb elhunyt középkorú nő volt. A németek, majd a hollandok is úgy döntöttek, hogy nem adják be az AstraZeneaca-oltást 60 év alattiaknak.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×