eur:
394.9
usd:
363.14
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni oltóanyagának beadására készül egy ápoló az angliai Newcastle oltóközpontjában 2021. január 11-én. Ez a hét új oltóközpont egyike, amelyek ezen a napon nyíltak meg Angliában a vakcinák tömeges beadására. A felirat arra figyelmeztet, hogy csak előzetes jelentkezés alapján fogadják a pácienseket.
Nyitókép: MTI/AP/Scott Heppell

AstraZeneca-oltás: újabb vérrögképződéses halálesetet vizsgálnak

Hollandiában pénteken felfüggesztették a 60 évesnél fiatalabbak beoltását a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájával, miután egy, a szerrel immunizált nő elhunyt vérrögképződés következtében - közölte a holland egészségügyi minisztérium.

Az egészségügyi tárca szerint a döntést azt követően hozták meg, hogy egyeztettek a gyógyszerek mellékhatásait vizsgáló holland bizottsággal (Lareb) és az egészségügyi hatóságokkal.

A Lareb pénteken közölte, hogy AstraZeneca-vakcinával beoltott öt személynél súlyos trombózis lépett fel alacsony vérlemezke-számmal. Közülük egy nő elhunyt. A bizottság szerint a vérrögképződés az oltást követően 7-10 nappal lépett fel.

"Huszonöt és hatvanöt év közötti nőkről van szó. Három páciensnek kiterjedt tüdőembóliája volt. Egy elhunyt, egy másiknak pedig agyvérzése volt" - ismertette a Lareb. Hozzátette, hogy ezek a jelentések hasonlóak azokhoz, mint amelyek Európa más országaiban korábban láttak napvilágot.

Az ANP holland hírügynökség szerint

a hatósági döntés következtében mintegy tízezer oltási időpontot kellett törölni.

Eddig Hollandiában mintegy 400 ezer embert oltottak be az AstraZeneca-vakcinával. A járvány kitörése óta 1,2 millió fertőzöttet azonosítottak Hollandiában, akik közül 16 500-an hunytak el a kórban.

Németországban csütörtökön függesztették fel a 60 évesnél fiatalabbak immunizálását a szerrel.

A brit-svéd gyógyszeripari vállalat pénteken bejelentette, hogy hogy együtt fog működni a holland hatóságokkal az esetlegesen felmerülő kérdések megválaszolására.

"A brit és az uniós felügyeleti hatóságok, illetve az Egészségügyi Világszervezet is megállapította, hogy a vakcinánk használatából az emberek védelmére származó előnyök messze meghaladják a felnőtt életkori csoportokra jelentett kockázatokat" - mondta az AstraZeneca szóvivője. Emberek tízmilliói kapták meg oltóanyagunkat világszerte. A két kiterjedt klinikai vizsgálatból származó hatalmas adatmennyiség és a gyakorlati életben szerzett bizonyítékok mutatják hatékonyságát, aláhúzva a vakcina szerepét ebben az egészségügyi válságban" - tette hozzá.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán közölte, hogy a vizsgálatok továbbra sem azonosítottak kockázati tényezőket sem életkorral, sem pedig a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka eseteivel kapcsolatban az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga esetében.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×