eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Az új koronavírus előidézte Covid-19-ben szenvedő betegek a brazíliai Sao Paulo elővárosának, Santo Andrénak a sportcsarnokában kialakított tábori kórházban 2021. március 4-én.
Nyitókép: MTI/AP/Andre Penner

Oxigén hiányában fulladnak meg brazil koronavírusos betegek

A megjósolt legrosszabb forgatókönyv valósul meg a dél-amerikai államban: brazil újságírók arról tudósítanak, nincs az országban elegendő oxigén, intubálás esetén használatos gyógyszer és intenzív ágy sem. A helyzet irányítása teljesen kicsúszott az ország kezéből.

Kedden újra rekordot döntött a koronavírusban elhalálozó brazilok száma: 3700 áldozatot követelt a betegség, és szerdán is 3579-en hunytak el a járványban.

"Az emberek azért halnak meg, mert egyszerűen nincs már elég oxigén. Szó szerint megfulladnak. Nincs gyógyszer az intubálásokhoz, nincsenek üres intenzív ágyak. A helyzet kialakulásáért felelős a tervezés hiánya mellett az is, hogy a helyzet súlyosságát tagadták"- fogalmazott Patricia Campos Mello brazil újságíró a CNBC-nek nyilatkozva.

Az újságíró szerint a világnak van mit tanulnia az elrettentő brazil példából.

"A fő tanulság az, hogy

ha egy ország vezetője dezinformációkat terjeszt és azt sugallja az embereknek, hogy nincsen okuk aggódni, hogy nem kell távolságot tartaniuk, akkor annak komoly következményei lehetnek.

Ezeket a következményeket tapasztaljuk meg a halálozásokban most" - fogalmazott.

Az újságíró a hét elején véghez vitt kormányátalakítással kapcsolatosan úgy nyilatkozott: Bolsonaro azért lépte meg ezt, mert egyre nagyobb nyomás nehezedett rá a járvány kezelése miatt. A romló népszerűségi mutatók hatására tette lapátra minisztereinek egy részét.

Brazíliában a koronavírus márciusi áldozatainak várható száma 60 ezer: az országból

koronavírus sújtotta tudománytagadó, politikailag instabil állam

vált néhány hónap alatt, amelytől szomszédai is elfordulnak, írja a The Guardian. Argentina, Kolumbia és Peru sem indít vagy fogad brazil járatokat, Venezuela vezetője, Nicolas Maduro pedig egyenesen az ország trumpista jobboldalát és Jair Bolsonarót nevezi meg felelősökként a kialakult helyzetért.

"Brazília ma veszélyes az egész világra nézve, és ki a felelős ezért? Jair Bolsonaro. Ez őrület, olyasmi, amire szó sincsen" - fogalmazott.

Uruguay brazil határhoz közel eső településeinek lakóit igyekszik gyorsan beoltani, mintegy vakcinafalat képezve a brazilok felé. Argentin vezető tudósok a teljes brazil-argentin határ lezárását kérik országuk vezetésétől, Kolumbia pedig január óta nem indít és fogad brazil légi járatokat. Brazília kétségkívül a koronavírus abszolút epicentrumává vált, és ezt már egyetlen ország nem hajlandó csak elfogadni: tragikus, hogy ez éppen az érintett, Brazília.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×