eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az új koronavírus elleni oltóanyagot csomagolják a világ legnagyobb szérumgyártójánál, az Indiai Szérumintézetnél (Serum Institute of India, SII) a cég székhelyén, Punéban 2021. január 21-én. Ezen a napon tűz ütött ki a székhelyen, de a vezetés szerint ez a gyártókapacitást és a készleteket nem érintette. A szérumintézet az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának több milliárd adagját gyártja.
Nyitókép: MTI/AP/Rafik Makbúl

Késlelteti az AstraZeneca-oltások szállítását a legnagyobb vakcinagyártó

Indiát sok kritika érte, hogy több oltást ad, illetve adományoz el, mint amennyit belföldön hasznának fel. Közben a járvány kezd újra erőre kapni az országban.

Az Indiai Szérum Intézet (SII) nevű gyógyszergyár késlelteti a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinák szállítását Brazíliának, Szaúd-Arábiának és Marokkónak a hazai kereslet növekedése és kapacitásbővítés miatt – közölte a Reuters brit hírügynökség.

Indiát, a legnagyobb vakcinagyártót, számos hazai bírálat érte, amiért többet adományoz, illetve ad el az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztette védőoltásból, mint amennyit belföldön használnak fel oltásra.

Indiában ismét növekszik a Covid-19-fertőzöttek száma, mintegy 11,6 millióan betegedtek meg a járvány kezdete óta.

A késlekedésről először a The Times of India számolt be, napokkal azután, hogy Nagy-Britannia közölte, hogy áprilisban lassítani fogja oltási kampányát, mert az SSI várhatóan a vártnál kevesebb adagot szállít majd.

Az SSI eddig az Egyesült Királyság által megrendelt 10 millió adag vakcina felét szállította le.

Brazília eddig 4 millió adag védőoltást kapott az SII-től, Szaúd-Arábia 3 milliót, Marokkó pedig 7 milliót az indiai külügyminisztérium honlapja szerint. A három ország egyenként 20 millió adag vakcinát rendelt.

Az SII a szegény országok számára gyártandó egymilliárd adag vakcinára szerződött az AstraZenecával, a Gates Alapítvánnyal és a GAVI Vakcinaszövetséggel.

A Reutersnek nyilatkozó illetékes szerint az SII áprilisban-májusban a jelenlegi havi 60-70 millió adagról 100 millió adagra kívánja növelni a kapacitást.

India eddig 8 millió adag védőoltást adományozott, és közel 52 millió adagot értékesített 75 országnak; a vakcinák többsége az SII által gyártott AstraZeneca volt. A több mint 1,3 milliárd lakosú Indiában 44 millió adag vakcinát használtak fel január közepe óta a lakosság immunizálására.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×