INFORÁDIÓ
2021. április 17. szombat
Rudolf

fertő-tó

wwf

Az új viharjelző állomás a Balatonban, a keszthelyi parttól több mint két kilométerre 2019. április 1-jén. Ezen a napon elindult a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő tavon a viharjelzési szezon, amely október 31-éig tart. A Balatonba Keszthely, Szigliget és Siófok közelében egy-egy vízbe telepített jelzőlámpás állomás került.

Szokatlan módszerrel mentenek meg egy tavacskát a Fertő-tónál

Infostart

Öt tonna sót szórtak a Moschado-tóba.

Öt tonna sóval mentik meg a Fertő-tavi Nemzeti Park osztrák részén lévő Fertőzug veszélyben lévő sós tavacskáját. A Mosonbánfalvánál (Apetlon) lévő Moschado-tónál kézzel történt meg a sószórás, amellyel a helyi károkat próbálják orvosolni – közölte a Természetvédelmi Világszövetség (WWF).

A fő kihívás és feladat azonban az, hogy helyreállítsák a természetes folyamatokat.

A talajvíz csökkenése, a vízelvezetés és a mesterséges édesvíz beáramlása súlyosan károsította a Fertőzugban több tavacska sóháztartását. Száz év alatt a tavak eredeti kiterjedésének 80 százaléka károsodott, ami súlyos következményekkel jár a helyi állat- és növényvilágra.

"A pannon sósvízi élőhelyek Európa-szerte egyedülállóak. Hogy hosszú távon megőrizhessük őket, ennél sokkal többet kell foglalkoznunk a helyreállításukkal. Csak a magas talajvízszint segítheti a só rendszeres megújulását" – mondta Harald Grabenhofer, a nemzeti park kutatásokért felelős koordinátora és Bernhard Kohler, a WWF szakértője.

A hozzáadott só elsősorban a sóstó talaját állítja helyre, amelyet megviselt az édesvíz beáramlása.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018