INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

aréna

szomráky béla

molnár anna

olaszország

mario draghi

Brüsszel, 2018. szeptember 24.Mario Draghi, az Európai Központi Bank, az ECB elnöke az Európai Parlament Gazdasági és Pénzügyi Bizottsága előtti meghallgatásán Brüsszelben 2018. szeptember 24-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Super Mario 2: kisebbfajta csodát várnak Draghitől

Olaszországnak kevés vakcinája van, ezért az olasz kormány egyik legfontosabb feladata, hogy minél több piacon keressen oltóanyagot – hangsúlyozta Szomráky Béla újságíró, Olaszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában. Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint Mario Draghi miniszterelnök kormányának sikere nagyrészt a vakcinabeszerzésen múlik. A koronavírus-járvány kezelése mellett kiemelt célként említette a gazdaság talpra állítását is.

A gazdaság megerősítése mellett elsősorban a vakcinabeszerzés hajtja az olaszokat is, de ezen a téren egyelőre még nem látszik a megoldás – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Szomráky Béla újságíró, emlékeztetve, hogy a jelenleg zajló, kétnapos virtuális EU-csúcs középpontjában is az oltási kampány felgyorsításának a lehetőség áll.

Ugyanakkor szerinte

ahelyett, hogy vennék a bátorságot és más piacok felé is nyitnának, csak a szócséplés megy,

hogy fel kell gyorsítani a vakcinációt, amire viszont az oltóanyagok hiányában nincs lehetőség – tette hozzá.

Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint a járványhelyzettel kapcsolatban nagy kérdés az újraindítás lehetősége, miután az utóbbi időszakban újabb és újabb gócpontok alakultak ki Olaszország-szerte, miközben a gazdaság, a turizmus, a vendéglátás és a kultúra területei egyre inkább igényelnék a nyitás.

Mario Draghi kormányfő és az egészségügyi minisztere szavaiból az derül ki, hogy az óvatosság továbbra is marad, komoly hangsúlyt fektetve a vackinációra, amiben – a miniszterelnök kormányprogrambeszéde alapján – bizonyos csoportok mindenképp kiemelt figyelmet fognak kapni.

Példátlan a várakozás Draghival szemben

Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is szó esett, hogy mind az európai, mind az olasz közvélemény kisebbfajta csodát vár Mario Draghitől, ami nem kis tehertétel lehet a számára.

Molnár Anna felidézte, Draghi 2011-ben vette át az Európai Központi Bank vezetését, abban az időszakban, amikor a szuverén adósságválság begyűrűzött Olaszországba is. Emlékezetes, ezzel párhuzamosan Mario Monti lett a miniszterelnök, akit a társadalom és a média visszatérően

„Super Mariónak” titulált, vagyis ez egy visszatérő fogalom az olasz politikában.

A Draghi-kabinettel szemben támasztott elvárásokkal talán csak Montié vetekedett – tette hozzá.

Akkoriban az EKB adósságkezelési programjain keresztül nagyon sokat segített az olasz adósságválság megoldásában, legalábbis enyhítésében. Ennek köszönhetően az olasz papírokkal szemben a bizalom visszatért.

Természetesen most, az új kormány megalakulását követően sem mindegy, hogy milyen kamatokkal vásárolják az állampapírokat. Molnár Anna megjegyezte: komoly jelentőséggel bír az olasz és a német papírok közötti hozamkülönbség, ez pedig jelentősen lecsökkent, tehát

a pénzügyi bizalom komoly erősödést mutat Olaszország irányába,

ami a gazdaság növekedése, illetve stabilitása szempontjából, kiváltképp ebben a válságos időszakban, nem mellékes, hiszen az egyik legnagyobb államadóssággal bíró országról van szó.

Ennek köszönhetően ismét felerősödött a bizalom, hogy Mario Draghi kormányzása idején lehetőség lesz a hosszú idő óta ígér és várt strukturális reformok végrehajtására. Az ezeket elősegítő, az alapból remélt összegekre pedig úgy tekintetnek, mint egy új Marshall-segélyre, amely révén nem a korábban megszokott megszorítási politikával fog tudni Olaszország kilábalni a válságból, és a tavaly elszenvedett 9 százalékos visszaesést végre növekedés követheti. Ez azonban sokban függhet a még a pandémia alakulásától – tette hozzá Molnár Anna.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hosle

Kapcsolódó hang

Minden a vakcinabeszerzésen múlhat – Molnár Anna, Szomráky Béla
 
Super Mario 2: kisebbfajta csodát vár mindenki Draghitől
 
InfoRádió - Aréna – Molnár Anna és Szomráky Béla
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018