eur:
395.15
usd:
371
bux:
65118.41
2024. április 19. péntek Emma
Donald Trump leköszönő amerikai elnök és a felesége, Melania Trump a marylandi Andrews légitámaszpontra érkezik, hogy az elnöki géppel floridai birtokára repüljön 2021. január 20-án. Ezen a napon iktatják be hivatalába az új elnököt, Joe Bident.
Nyitókép: MTI/EPA/Bloomberg pool/Stefani Reynolds

Rekordidő alatt dönthetnek Donald Trumpról, valószínűleg felmentik

Akár a jövő héten lezárhatják a volt amerikai elnök elleni impeachment eljárást, és Csizmazia Gábor szerint nem lesz meg az elítéléséhez szükséges 67 szenátori szavazat.

Az Egyesült Államok kongresszusának szenátusa kedd este megszavazta, hogy Donald Trump korábbi elnök alkotmányos felelősségre vonása nem alkotmányellenes. Erre azért volt szükség, mert Trump ügyvédjei szerint hivatalban nem lévő elnök ellen az alkotmány nem teszi lehetővé az impeachmentet. Az eljárásról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársát kérdezte az InfoRádió.

Csizmazia Gábor emlékeztetett: a probléma gyökere, hogy Donald Trump már nincs hivatalban, azonban, amikor elindították az eljárást ellene, akkor még hivatalban volt. A keddi szavazás végeredményének ismeretében az is kijelenthető, hogy az ügy, ha nem élesen, de még a republikánusokat is megosztotta, akik közül végül 45-en voksoltak úgy, hogy az impeachment eljárás alkotmányellenes.

A következő lépés maga a tárgyalás, ami a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa szerint „villámgyorsan” le fog zajlani, noha egy jó ideje már hallani róla.

Akár már a jövő hét elején sor kerülhet rá, ha úgy egyeznek meg a felek, hogy nem hallgatnak meg tanúkat.

Mint ismert, az impeachment egy-egy ügyvivőjének a megállapodása határozza meg, hogy pontosan milyen feltételek mellett és ütemben fogják lebonyolítani magát a tárgyalást, amely során a szenátus tagjai – hasonlóképp egy bírósági tárgyaláshoz – egy meghatározott időn belül meghallgatják a leköszönt elnök védelmét, valamint a vádat. Ezzel kapcsolatban az a megállapodás született, hogy a vádnak és a védelemnek

két napon belül tizenhat–tizenhat órája lesz kifejtenie a véleményét az ügyben,

majd a végén egy kétórás szakaszban a záró álláspontját kell megtennie. Csizmazia Gábor megjegyezte, a mostani folyamat a 2020 elejinél is gyorsabb lehet, és akár jövő hét elején meglehet az eredmény, illetve maga a szavazás.

Ez pedig

valószínűsíthetően Donald Trump felmentését fogja jelenteni,

hiszen, a korábbi szavazáskor eleve több mint 40 republikánus szenátor tartotta alkotmányellenesnek, és ők vélhetően a jövő héten is a volt elnök védelmében fognak voksolni, miközben a száz fős szenátusban 67 szavazatra lenne szükség, hogy elítéljék Donald Trumpot – mutatott rá a szakértő, aki szerint a mostani szavazás, amellett, hogy tiszta vizet öntött a pohárba abban a tekintetben, hogy alkotmányellenes vagy sem az eljárás, arra is jó volt, hogy a republikánusok „kiugrasszák a nyulat a bokorból”, hogy nagyjából lehessen sejteni, hogy kik azok akik Trump mellett és ellen fognak szavazni.

Bár az ügy során sokáig csendben lévő Joe Biden is azt nyilatkozta, hogy valószínűtlen, hogy a volt elnököt bűnösnek nyilvánítsák, a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a megkérdezettek szűk többsége szerint, 52-54 százalék, Donald Trumpot felelősségre kellene vonni, de ahogyan telik-múlik az idő, jellemzően csökken az impeachment iránti érdeklődés az amerikai társadalomban, ami a korábbi eljárás során is megfigyelhető volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×