INFORÁDIÓ
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit

teszt

otthon

ingyenes

koronavírus

bécs

Gargalizálós PCR-teszt

Egyszerű eszközzel, otthon tesztelheti magát több tízezer bécsi dolgozó

Infostart

Összesen 60 ezer ember heti kétszer ingyenes gargalizálós tesztet végezhet el. A procedúra laptop vagy telefon előtt történik, az online azonosítást követően a mintavételt is rögzíteni kell. Az eredmény 24 órán belül megérkezik.

„Mindenki gargalizál” néven indított új kíséleti projektet az osztrák főváros és a Bécsi Gazdasági Kamara a koronavírus-tesztelés kibővítésére. A bécsi cégek alkalmazottai, az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók, valamint a családtagjaik – összesen hatvanezer ember – kaphatnak első körben lehetőséget, hogy gargalizálós módszerrel történő PCR-tesztet végezzenek otthon.

A tesztelés a résztvevők számára ingyenes, maga a mintavétel pedig nagyon egyszerűen elvégezhető.

A folyamathoz laptop vagy okostelefon szükséges. Először egy online azonosítás történik, ahol a tesztet végző személynek a kamerához tartva meg kell mutatnia személyi igazolványát vagy útlevelét. A mintavétel elvégzéséhez, amit szintén dokumentálni kell, egy videó és egy webes applikáció nyújt segítséget. A folyamat rögzítésével biztosan meg lehet állapítani, hogy ki az, aki a mintát adta. Ez a személy így jogosult például fodrászhoz menni, ami az új osztrák szabályozások szerint már csak egy 48 óránál nem régebbi negatív Covid-teszttel lehetséges. A levett mintát összegyűjtik és postán küldik el a laborokba.

Az eredmény 24 órán belül digitális formában érkezik meg.

A kísérleti projekt első hetében 5590 mintából öt lett pozitív, ami 0,09 százalékos pozitivitási rátának felel meg. A gargalizálós PCR-teszt ára darabonként 8 euró, melynek költségét a járványügyi törvények értelmében a szövetségi kormány fedezi. A programot a Bécsi Kríziskezelő Stáb (a városi operatív törzs) felügyeli, ők döntenek majd a célcsoportok esetleges kibővítéséről is – közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Aki PCR-teszt helyett inkább gyorstesztet csináltatna, ezt mától ingyenesen megteheti 79 bécsi patikában, előre egyeztetett időpontban.

Emellett maradnak a tesztutcák és a mobil orvosi rendelők is. Utóbbiakban a felső légúti tüneteket mutató bécsieket tesztelik, hogy koronavírusosak-e vagy csak egyszerűen megfáztak. A széleskörű tesztelési lehetőségek célja egy újabb lezárás elkerülése; ez ugyanis körülbelül 2,1 milliárd euró veszteséget és 30 ezer elvesztett munkahelyet jelentene az osztrák főváros számára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: PID/Jobst
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018