eur:
393.81
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni oltóanyag érkezik, a háttérben sorban állnak az emberek az angliai Newcastle oltóközpontja előtt 2021. január 11-én. Ez a hét új oltóközpont egyike, amelyek ezen a napon nyíltak meg Angliában a vakcinák tömeges beadására. A felirat arra figyelmeztet, hogy csak előzetes jelentkezés alapján fogadják a pácienseket.
Nyitókép: MTI/AP/Scott Heppell

Von der Leyen rápirított az AstraZenecára

Az EU a vakcina kiszállításának felgyorsítását várja el, a gyógyszercég vezetője viszont bírálta bírálta egyes országok "önző" magatartását.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólította az AstraZeneca oltóanyaggyártó vállalat vezérigazgatóját az unióval kötött szerződésekben foglaltak teljesítésére és a koronavírus elleni vakcina kiszállításának felgyorsítására - jelentette be a testület illetékes szóvivője.

A brit-svéd érdekeltségű vállalat pénteken jelentette be, hogy gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt oltóanyagellátmányt.

A szóvivő elmondta:

a bizottság elvárja, hogy az AstraZeneca betartsa a szerződésben foglaltakat, ez elengedhetetlen az uniós lakosság biztonságára nézve.

Hozzátette: a bizottság elnöke emlékeztette a vállalat vezetőségét, hogy a testület már a feltételes forgalomba hozatali engedély elnyerése előtt jelentős beruházásokkal segítette a céget annak érdekében, hogy a hivatalos jóváhagyást követően biztosítható legyen a szükséges oltóanyag-mennyiség és a folyamatos szállítás.

"Az oltóanyaggyártás összetett folyamat, gyártási problémák felmerülhetnek, de az EU elvárja, hogy a cég gyors megoldásokat találjon a kérdésre" - hangsúlyozta a szóvivő.

Arról is beszámolt, hogy Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos levélben fordult a vállalat vezetőségéhez, válaszokat várva a szállítási ütemtervvel kapcsolatban. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vasárnap kijelentette, hogy az EU jogi eszközöket fog bevetni a szerződések teljesítése végett.

Az Európai Gyógyszerügynökség még várhatóan ezen a héten döntést hoz az AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni készítményének uniós alkalmazhatóságára vonatkozó ajánlásáról.

Az Európai Bizottság augusztus végén kötött szerződést a céggel 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről.

Az AstraZeneca az önzést bírálta

Sajnálkozását fejezte ki a Világgazdasági Fórum első online davosi csúcstalálkozóján az AstraZeneca brit gyógyszergyár elnök-vezérigazgatója, amiért a kormányok nem működnek együtt a világjárvány alatt, és bírálta egyes országok "önző" magatartását.

Az oltás olyan örömünnep lehetne, mint az amerikai függetlenség ünnepe, de sajnos nem az, mert jelen van az "én előbb" magatartás is - jelentette ki a francia Pascal Soriot.

Az elnök-vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy világszerte megindult a versenyfutás először azért, hogy minél gyorsabban beszerezzenek védőeszközöket, majd vakcinákat.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy jobban fel is kellett volna készülnünk erre a világjárványra - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Soriot kifogásolta, hogy nem működött az együttműködés a világban, jó példákat említett viszont a magán- és a közszféra összefogására, közöttük az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztette vakcinát.

Az elnök-vezérigazgató befektetéseket sürgetett a "megelőzésbe, az esetek feltárásába és az első kezelésekbe", hogy az egészségügyi rendszer felkészülhessen a jövőre.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×