eur:
394.07
usd:
365.23
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (a kijelzőn felül) részt vesz az Európai Unió tagállamai vezetőinek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések koordinálásáról szóló videókonferenciáján Brüsszelben 2021. január 21-én. A tanácskozáson többek között szó esik az Európai Bizottság által lekötött oltóanyagok széles körű bevezetéséről, valamint a vírus terjedésének visszaszorítását célzó eszközök alkalmazásáról.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Vakcinabeszerzés: már egyértelmű szerződésszegésről beszélnek Brüsszelben

Vagy a gyártókapacitást nem hozták fel az ígért időre, vagy valamely később szerződött félnek drágábban eladták az EU-nak szánt készletet – mondta Stella Kyriakides egészségügyi biztos. Ha a jelenlegi ütemben érkezik a vakcina az unióba, szeptemberig csupán a népesség 15 százalékához juthat el az oltás.

Mindkét esetben szerződésszegés történt – állítják európai bizottsági részről, amelynek képviselői éppen ezért hétfőn már a lehetséges retorziókról is tárgyalnak a cégek illetékeseivel.

A tényleges gyártást amúgy a belgiumi Novasepnek kellene végeznie, de az AstraZeneca pénteken az utóbbi gyártókapacitásában fennálló elmaradásra hivatkozva jelzett 60 százalékos szállításcsökkentést.

Időközben több forrás is megírta, hogy az Európai Bizottság az augusztusban aláírt előzetes vásárlói megrendelés értelmében

több százmillió eurós előleget fizetett a gyártónak

(a The Guardian 336 millióról tud), annak érdekében, hogy az EU-nak szükséges mennyiség legyártására álljon minden készen az engedélyeztetési eljárás végére. A kérdéses mennyiség 300 millió dózis lenne, további 100 millió adag megrendelési lehetőségének előzetes lekötésével.

A brit-svéd Oxford/AstraZeneca pénteki bejelentése súlyos csapásként érte az Európai Uniót, amely néhány nappal korábban az amerikai-német BioNTech/Pfizertől kapott – gyártósorbővítésre hivatkozva – többhetes késedelemről bejelentést.

A két beszállító kínálatának jelentős visszaesése Charles Michel európai tanácsi elnök szerint is könnyen kompromittálhatja a brüsszeli oltási program teljesíthetőségét. „Ilyen körülmények között nehéz lesz teljesíteni azt, hogy nyárig az uniós lakosság 70 százalékát be akarjuk oltani” – idézte a hétfői Politico Michelt.

A brüsszeli hírszolgálat ennek kapcsán ad hoc modellezést is végzett, abból kiindulva, hogy ha az eddigi ütemben érkeznek csak az oltóanyagok az unióba, akkor nem, hogy a 70 százalék nem lesz tartható, de

szeptemberig csupán a népesség 15 százalékához juthat el az oltás.

Brüsszelben most abban bíznak, hogy amiként a Pfizer is visszakozni kényszerült a lehetséges EU-retorziók hallatán – az általuk eredetileg kilátásba helyezett közel egy hónapos késést végül egy hétre redukálták –, úgy most az AstraZenecát is sikerülhet jobb belátásra bízni. Végül is közel félmilliárdos piacon a jövőbeni pozíciójuk is a tét, eltekintve a szerződésszegés esetén elkerülhetetlen pénzbírságtól.

Michel az említett nyilatkozatában ebben bízva fejezte ki reményét, hogy ha a gyártókapacitások még időben helyreállhatnak, akkor az eredeti oltási terv is tartható lesz.

Szakértők emlékeztetnek arra is, hogy a bizottság összesen hat gyártóval írt alá megállapodást, és ahogy ezek egymás után – az engedélyezés megtörténtével – belépnek a szállítói körbe, a mennyiség is megugrik majd.

Ezzel párhuzamosan az oltási kampány is felgyorsulhat, amit jelenleg az is lassít, hogy nem központi helyeken végzett tömeges oltásról van szó, hanem szétszórtan található veszélyeztetett gócokat – például idősek otthonát – látnak el először vakcinával.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×