eur:
392.73
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A 2021. január 4-én közreadott képen Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítója a sajtó képviselőinek nyilatkozik az ecuadori nagykövetség egyik erkélyén Londonban 2017. május 19-én. A londoni központi büntetőbíróság 2021. január 4-i határozatának értelmében Assange-ot nem adják ki az amerikai hatóságoknak.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Egy ország befogadná Assange-t

Mexikó kész politikai menedékjogot nyújtani Julian Assange-nak - jelentette be a mexikói államfő.

Andrés Manuel López Obrador leszögezte: Assange megérdemel egy esélyt, ő a maga részéről pedig támogatja, hogy megbocsássanak neki. Hozzátette:

utasította a mexikói külügyminisztériumot, tegye meg a szükséges lépéseket Londonnál Assange szabadon bocsátása érdekében.

A londoni büntetőbíróság hétfőn nem jogerősen úgy döntött, a brit kormány nem adhatja ki a WikiLeaks kiszivárogtató portál brit börtönben lévő alapítóját az Egyesült Államoknak, amelynek 14 napja van fellebbezni a döntés ellen. A bírósági határozat értelmében Assange elsősorban azért nem adható ki az amerikai hatóságoknak, mert reális annak a kockázata, hogy az amerikai vizsgálati fogságban öngyilkosságot követ el.

Az ausztrál állampolgárságú Assange ellen az amerikai hatóságok a brit kormányhoz benyújtott kiadatási kérelemben 18 vádpontot fogalmaztak meg. Ezek közül 17 kémkedéssel, egy pedig számítógépes rendszerek feltörésével vádolja a férfit. Assange portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem 500 ezer titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt években ezek jelentős részét átadta médiapartnereinek.

A WikiLeaks szerint politikailag motivált vádakról van szó.

Korábban Assange hét évet töltött Ecuador londoni nagykövetségén az ecuadori kormány által nyújtott diplomáciai menedék védelme alatt, 2019 áprilisában azonban - az ecuadori nagykövet engedélyével - a Scotland Yard a diplomáciai képviselet épületében őrizetbe vette.

Assange eredetileg azért menekült e nagykövetségre, mert a svéd kormány is körözte őt Svédországban elkövetett szexuális bűncselekmények vádjával, bár a svéd ügyészség a vizsgálatot már évekkel ezelőtt beszüntette és 2019-ben visszavonta Assange nemzetközi körözését.

Assange és ügyvédei attól tartottak, hogy ha Nagy-Britannia átadja őt Svédországnak, a svéd kormány kiadhatja őt az Egyesült Államoknak.

Az amerikai hatóságok azonban közvetlenül a brit kormányhoz is eljuttatták a kiadatási kérelmet.

Nem ez az első alkalom López Obrador hivatalba lépése óta, hogy Mexikóváros menedékjogot ajánl fel valakinek. A mexikói kormány 2019 novemberében adott menedéket Evo Morales korábbi bolíviai elnöknek, aki egy hónappal korábban kényszerült lemondani posztjáról, miután az országon a győzelmével végződő választásokat követően három hétig tartó véres tüntetések söpörtek végig, és a rendőrség, valamint a hadsereg főparancsnoka is felszólította, hogy távozzon az ország éléről.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×