eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagát rakodják teherautóra az amerikai Pfizer gyárában, a Michigan állambeli Portage-ben 2020. december 13-án, amikor megkezdik a szérum első adagjainak kiszállítását az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/AP pool/Morry Gash

Oltóanyagokkal kapcsolatos bűncselekmények feltűnésére számít az Interpol

Koronavírus elleni oltóanyag-szállítmányok elrablása, oltóanyagraktárak kifosztása egyaránt szerepel a bűnügyi szakértők által jelzett számos lehetséges fejlemény között.

„Ugrásszerű növekedést” – jósolt az oltóanyagok elleni bűncselekmények tekintetében Jürgen Stock, az Interpol főnöke, a német WirtschaftsWoche-ban megjelent nyilatkozatában. Mihelyt a vakcina megjelenik a napi használatban, oltóanyag-raktárakat akarnak majd kifosztani, szállítmányokat próbálnak majd megdézsmálni, esetleg egy az egyben eltéríteni, elrabolni – tette hozzá.

Stock emellett az oltóanyagok körüli korrupció látványos elburjánzását is a valószínű fejlemények között említette. Mások attól tartanak, hogy az oltást tagadó mozgalmak szervezhetnek különböző szabotázs-akciókat, akár a vakcinák tárolása, akár szállítása, elosztása körül.

Az Európai Gyógyszerügynökség által hétfőn elsőként engedélyezett mRNA-vakcina kiszállítását valamennyi tagországba a tervek szerint már karácsony másnapján, december 26-án – ami a tagállamok többségében, így a gyártó Belgiumban nem is munkaszüneti nap – megkezdik, és az első oltásokat minden tagállamban azonos feltételek mellett, december 27-29. között készülnek bonyolítani.

A gyógyszerszállítmányok biztonsága érdekében

Németországban máris bejelentették, hogy a szállítást a szövetségi rendőrség biztosítja majd, a tárolás helyszínét pedig nem hozzák nyilvánosságra.

A jelenleg ismert tervek szerint az EU-országok többsége – amelyek számára az EU, közösségi megrendeléssel, első körben 200 millió adag szérumot kötött le, további százmillióra pedig elsőbbségi igényt jelzett – egy időben, december 27-én kezdi majd a beoltást, bár a dán kormány például már jelezte, hogy amennyiben már 26-án rendelkezésükre áll az oltóanyag, akkor nem fognak várni másnapig. Hollandiában ezzel szemben, a jelenleg ismert forgatókönyv szerint, csak januárban fogják megkezdeni alkalmazását.

Az új oltóanyag kapcsán Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség főigazgatója hangsúlyozta, hogy miközben a szer hatékonysága meggyőző – 43 ezer fős próbaoltás 95 százalékos eredményt hozott -, „nincs arra utaló bizonyíték” hogy a Covid-19 napokban feltűnt új variánsát ne tudná hasonló biztonsággal kezelni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×