eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Joe Biden megválasztott amerikai elnök bemutatja leendő kormányának környezet- és klímavédelmi feladatokra jelölt tisztségviselőit a delaware-i Wilmingtonban 2020. december 19-én.
Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Elemző: Joe Biden a két alapígéretéből az egyikkel adós marad

Miközben az Obama- és Clinton-admisnisztrációhoz is igyekszik visszanyúlni, minden idők legszínesebb kormányát készül összeállítani Joe Biden megválasztott amerikai elnök – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerikai Tanulmányok Kutatóintézetének vejezője.

Csizmazia Gábor felidézte: Joe Biden korábban alapvetően két dolgot ígért megválasztása esetén: egyrészt, hogy a kormánya tükrözi fogja az Egyesült Államok társadalmát, amit többé-kevésbé Kamala Harris alelnök, illetve a további jelölései révén tartott is, így a szükséges szenátusi jóváhagyásokat követően az eddigi egyik legszínesebb kabinet jöhet létre.

Wilmington, 2020. december 12.
Joe Biden várható amerikai elnök (j) és Kamala Harris várható amerikai alelnök a Delaware állambeli Wilmington The Queen színházában 2020. december 11-én.
MTI/AP/Susan Walsh
Joe Biden várható amerikai elnök (j) és Kamala Harris várható amerikai alelnök a Delaware állambeli Wilmington The Queen színházában. MTI/AP/Susan Walsh

A másik ígérete, hogy egy generációs váltást fog bevezetni, ami viszont az eddig ismertté vált nevek alapján már koránt sem következett be.

Egyetlen egy kivételt lehetne említeni Pete Buttigieg személyében, aki a nem igazán fajsúlyos közlekedésügyi tárca várományosa. Buttigieg egy 38 éves, homoszexuális politikus, aki korábban az Indiana állambeli South Bend polgármestereként Joe Biden kihívója is volt a demokrata előválasztások során.

Wilmington, 2020. december 16.
Pete Buttigieg, South Bend volt polgármestere nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután Joe Biden megválasztott amerikai elnök őt jelölte közlekedési miniszternek a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. december 16-án.
MTI/AP/Reuters/Kevin Lamarque
Pete Buttigieg nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután Joe Biden megválasztott amerikai elnök őt jelölte közlekedési miniszternek a Delaware állambeli Wilmingtonban. MTI/AP/Reuters/Kevin Lamarque

Vele együtt is 59 év az átlag élekor, tehát

a megválasztott elnök a jelek szerint a biztosra játszott,

és igyekezett olyan jelölteket felmutatni, akik tapasztalattal rendelkeznek, de nem képviselnek kimondottan új színt minden tekintetben a washingtoni politikában – fogalmazott az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerikai Tanulmányok Kutatóintézetének vejezője. Mindeközben hozza azt a fajta etnikai, illetve nemi sokszínűséget, amit ígért; legismertebb példa erre a Fehér Ház kommunikációs irodája, amely szinte kizárólag nőkből áll majd.

Ha a jelölteket jóváhagyják, Biden alatt lesz az Egyesült Államoknak az első afro-amerikai védelmi minisztere, illetve az első olyan belbiztonsági minisztere, aki őslakos (indián) származású, valamint felmerült még az is, hogy miniszteri pozíciót kaphat kifejezetten spanyol ajkú, tehát gyakorlatilag latino származású kormánytag is.

Washington, 2020. december 18.
2020. március 5-én készült kép Deb Haaland indián származású kongresszusi képviselőről az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban. 2020. december 17-i sajtóértesülések szerint Joe Biden megválasztott amerikai elnök Haalandot jelöli leendő kormánya belügyminiszterének. Amennyiben az új-mexikói Laguna Pueblo törzshöz tartozó Haaland kinevezését jóváhagyja a szenátus, ő lesz az Egyesült Államok történetének első őslakos, indián származású szövetségi minisztere.
MTI/AP/J. Scott Applewhite
2020. március 5-én készült kép Deb Haaland indián származású kongresszusi képviselőről az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban. 2020. december 17-i sajtóértesülések szerint Joe Biden megválasztott amerikai elnök Haalandot jelöli leendő kormánya belügyminiszterének. MTI/AP/J. Scott Applewhite

A női vonalat erősítheti emellett a nemzeti hírszerzési igazgató (DNI), aki a 17 szövetségi hírszerző ügynökséget fogja össze, valamint a pénzügyminiszter, aki szintúgy első alkalommal lehet nő. Az viszont, hogy a sajtóban mindez „úgy jön le”, hogy a Biden-adminisztráció rekordot kíván állítani, valójában inkább csak szimbolikus, tekintve, hogy a korábbi kabinetekben, beleértve republikánusokat is, voltak hasonlókra példák, legfeljebb nem kaptak ekkora hírverést – jegyezte meg Csizmazia Gábor.

Washington, 2020. december 8.
2011. február 3-án készített kép Lloyd James Austin III tábornokról szenátusi meghallgatása közben az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban. 2020. december 8-i sajtóhírek szerint Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelölt Austin tábornokot jelölte leendő kormánya védelmi miniszterének. Ha hivatalossá válik a döntés, Austin lesz az első afroamerikai védelmi miniszter az Egyesült Államokban.
MTI/EPA/Michael Reynolds
2011. február 3-án készített kép Lloyd James Austin III tábornokról szenátusi meghallgatása közben az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban. 2020. december 8-i sajtóhírek szerint Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelölt Austin tábornokot jelölte leendő kormánya védelmi miniszterének. MTI/EPA/Michael Reynolds

A szakember végül arra is kitért, ugyan Donald Trump továbbra is ott tart, hogy ő nyerte meg a választásokat, érdemben már nem sokat tehet. Bár a különféle perek még folytatódnak, vagyis valamiféle kisebb, akár jogi értelemben vett eredményt még elérhet a Trump-csapat, de lényegen ez nem fog változtatni, a reálpolitika ehhez képest pedig tovább lép, és folytatja az útját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×