eur:
395.1
usd:
366.14
bux:
65172.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Twitter/GermanyinUSA

Elstartolt a nagy projekt, már megvannak az első beoltottak az Egyesült Államokban

Három hónap alatt 100 millió ember kaphatja meg a vakcinát. Már oltanak Kanadában is.

Az Egyesült Államokban elsőként egy New York-i kórház intenzív osztályán dolgozó ápolónő kapta meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát. Első körben az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonokban élőket oltják be az országban.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója, aki jelen volt az első oltás beadásánál, úgy nyilatkozott a sajtónak: "már látszik a fény az alagút végén, bár ez egy hosszú alagút".

Moncef Slaoui, a járványellenes kormányzati programért felelős kutató, az amerikai oltási kampány vezetője elmondta, hogy terveik szerint elegendő oltóanyag áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy jövő év március közepéig már 100 millió - többnyire magas kockázati csoportba tartozó - amerikai be legyen oltva a koronavírus ellen. Május végére vagy június közepére pedig már az amerikaiak többsége hozzáférhet az oltóanyaghoz.

Slaoui a CBS televízióban elmondta: az első 2,9 millió adag vakcinát három napra osztják el, így ha szükséges, lehetőség lesz módosítani az oltókampány folyamatán. Megjegyezte, némi aggodalomra ad okot, hogy képesek lesznek-e mindvégig biztosítani az oltóanyag számára szükséges hőmérsékletet. A Pfizer/BioNTech-vakcinát ugyanis mínusz 70 fokos hőmérsékleten kell tartani a szállítás és a felhasználásig tartó tárolás idejére.

"Előfordulhatnak kiszámíthatatlan balesetek, de ezek gyors kezelésére fel vagyunk készülve"

- mondta az amerikai oltókampány vezetője, hozzátéve, hogy a folyamat minden egyes lépését alaposan megvizsgálták és előzetesen modellezték.

Az Egyesült Államokban már több mint 16 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a Covid-19-hez köthető halálesetek napi száma gyakran 2500 körül van, összességében pedig már mintegy 300 ezren haltak bele a fertőzés szövődményeibe.

Közben a kanadai hatóságok közlése szerint a Torontói Egyetem kórházában is beadták az első Pfizer/BioNTech-vakcinákat hétfőn a koronavírus ellen. Ontario tartomány hatezer adag oltóanyagot kapott, és első körben 2500 egészségügyi dolgozót oltanak be.

Québec tartományban két idősotthon lakóit oltják be először, őket követik majd az otthonokban dolgozók.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

A bankszektor átlagánál is kiugróbb eredménnyel zárta 2023-at az MBH Bank: a tavaly május 1-jei fúzióval létrejött hitelintézet 345 milliárd forintos korrigált adózás előtti teljes átfogó eredményt ért el. Az elért 33%-os tőkearányos nyereség jócskán felülmúlja a piac átlagát, pedig rendkívül konzervatívan céltartalékoltak. A bankcsoport több sikeres akvizíciót is végrehajtott, a mérlegfőösszege 500 milliárd forinttal emelkedett, és ebben a Fundamenta felvásárlása még nincs is benne, utóbbi egyébként 16,1%-ról 20,6%-ra fogja növelni lakossági hitelpiaci részesedésüket. A részleteket a tőzsde honlapján megjelent gyorsjelentés mellett egy csütörtöki sajtótájékoztatón ismertette a menedzsment.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×