eur:
390.8
usd:
358.68
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésről (INF) Brüsszelben 2019. július 5-én, miután a katonai szövetség nagyköveti szintű megbeszélését folytatott az Oroszország Tanáccsal.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Rendkívüli csúcstalálkozóra hívta Joe Bident a NATO főtitkára

Az afganisztáni csapatkivonáson kívül még több fontos téma is szóba kerül majd.

Rendkívüli csúcstalálkozóra hívta Joe Biden várható amerikai elnököt Jens Stoltenberg NATO-tőtitkár hétfőn Brüsszelben, a tanácskozásra Biden januárban esedékes beiktatása után, jövő év első felében kerülhet sor.

Stoltenberg a tagországok külügyminisztereinek kétnapos videókonferencia keretében tervezett, kedden kezdődő tanácskozását megelőzően, Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy "fontos döntések meghozatala érdekében" van szükség a harminc tagú katonai szövetség csúcsértekezletére.

"Meghívtam Joe Bident, hogy a jövő év elején vegyen részt a NATO csúcstalálkozóján, amelyen fontos témákat, köztük a szövetség afganisztáni missziójának sorsát kell megvitatnunk" - fogalmazott.

A külügyminiszteri tanácskozás részletivel összefüggésben a főtitkár kijelentette: a NATO súlyos árat fizethet azért, ha túl korán vonja ki csapatait Afganisztánból. Fennáll annak kockázata, hogy az ország ismét a terroristák menedékévé válik helyszínt biztosítva a szövetségesek elleni támadások megtervezéséhez és megszervezéséhez. A katonai szövetség nem akar a szükségesnél tovább az ázsiai országban maradni. El kell kerülni, hogy Afganisztán ismét a terroristák biztonságos menedékévé váljon - tette hozzá.

Kijelentette: Kína felemelkedése biztonsági kihívást jelent a szövetségesek számára. Szavai szerint Kína nem osztja a szövetségesek értékeit, nem tartja tiszteletben az alapvető emberi jogokat, és megpróbál megfélemlíteni más országokat. Noha Kína nem ellenséges ország, nagymértékben fektet új fegyverekbe és a szövetségesek infrastruktúráiba. Ez utóbbi által közelebb kerül a tagországokhoz az Északi-sarktól egészen Afrikáig - figyelmeztetett.

Stoltenberg elmondta a miniszterek kitérnek Oroszországnak a szövetséges országok körüli katonai felépítésére is. Kiemelte, Moszkva modernizálja nukleáris arzenálját, és új rakétákat állít elő. Hadosztályok telepítésével növeli katonai erejét a szomszédságban az Északi-sarktól, Szírián át egészen Líbiáig. Fehéroroszországban és Hegyi-Karabah régiójában a nemrégiben kirobbant feszültség következtében szintén megnövekedett az orosz jelenlét - emelte ki. Mindezek ismeretében a szakminiszterek megvitatják, hogy a szövetség miként válaszoljon Oroszország növekvő katonai tevékenységére - közölte.

A NATO-szövetségeseknek szoros megbeszéléseket kell folytatniuk, és lehetőség szerint együttműködniük az ellenállóképesség fokozása, valamint a közös értékek és normák védelme érdekében.

"Amikor új globális kihívásokkal nézünk szembe, meg kell vitatnunk, hogyan tehetjük még erősebbé szövetségünket" - tette hozzá Soltenberg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×