eur:
394.12
usd:
365.74
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Joe Biden volt amerikai alelnök támogatóihoz beszél egy kampányrendezvényen a Dél-Karolina állambeli Georgetownban 2020. február 26-án. Az elnökválasztást november 3-án tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Hitelesítették az elnökválasztás georgiai eredményét

Hitelesítették az amerikai demokrata párti elnökjelölt, Joe Biden győzelmét Georgiában – jelentette be Brad Raffensberger, a választásokért felelős georgiai államminiszter pénteken.

"A számok nem hazudnak. Államminiszterként úgy gondolom, hogy a mai adatok pontosak" – fogalmazott Raffensberger. Ezt követően közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy a valamennyi megyéből beérkezett igazolt szavazatok alapján hitelesíti a tagállam választási eredményét.

A választási eredmények hitelesítése elvileg formalitás szokott lenni. Ám a november 3-án tartott választások után Donald Trump amerikai elnök jogászcsapata öt tagállamban perkeresetet nyújtott be a feltételezett választási csalások kivizsgálására, vagy a szavazatok újraszámlálására. Georgia e szempontból kulcsfontosságú államnak számított. Az elnök jogászai november 11-én a szavazatok kézzel történő újraszámlálását kérték.

Brad Raffensberger hangsúlyozta: Georgiában tisztességesek voltak a választások.

A választási eredmények igazolása után Donald Trumpnak – a szavazatok fél százalék alatti különbsége miatt – még lehetősége van az egész tagállamra érvényes újraszámlálásra. Az erre vonatozó kérést kedden délutánig kell benyújtani.

A republikánus Brian Kemp georgiai kormányzónak helyi idő szerint szombat délután 5 óráig kell aláírnia a dokumentumokat arról, hogy a törvények értelmében a tagállam 16 elektorának támogatását hivatalosan Joe Biden demokrata párti elnökjelölt nyerte el.

A kormányzó még a végeredmény bemutatása előtt közleményben sürgette Raffensbergert, hogy "komolyan vizsgáljon ki a választási szabálytalanságokra vonatkozó minden egyes vádat".

Donald Trump a választások óta a Twitteren több bejegyzésben is arra bátorította Kemp kormányzót, hogy "legyen kemény" a választási eredmények újraszámlálásakor.

Az egyik mikroblog-bejegyzésben bírálta is a kormányzót azért, mert Georgia még az év elején a levélszavazásra vonatkozó jogi megállapodást kötött demokrata párti csoportokkal. Trump megjegyzésére Raffensberger hivatala azzal válaszolt, hogy az elnök "rosszul értelmezi" a megállapodást, és tévesen állítja, hogy gyengíti a levélszavazatok ellenőrzésének szabályait.

Csütörtökön este egy szövetségi bíró már bejelentette: a szavazatok kézzel történt újraszámlálása után, az új eredmény szintén Joe Biden győzelmét hozta. Mivel a szavazatkülönbség fél százalék alatt van, ezért Trump még egy újraszámlálást kérhet.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×