eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Róma, 2018. szeptember 6.Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, mukaügyi miniszter a minisztertanács ülése utáni sajtóértekezleten a római kormányfői rezidencián, a Chigi-palotában 2018. szeptember 6-án. (MTI/EPA/Riccardo Antimiani) *** Local Caption *** 53000073
Nyitókép: MTI/EPA/Riccardo Antimiani

Jogállamisági vétó - az olasz álláspont szerint ehelyett tárgyalni kell

Elfogadhatatlan a külügyminiszter szerint, hogy nettó haszonélvező országok túszává váljon egy nettó befizető ország, ezért kompromisszumot kell kötni. A jobboldali pártok szerint a baloldal álhíreket terjeszt.

A vétójog alkalmazásának "félre tételét" és a kompromisszumkeresést szorgalmazta Luigi Di Maio külügyminiszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt politikusa csütörtökön az európai uniós támogatások kiutalásának jogállami feltételekhez kapcsolása körüli vitáról szólva.

Luigi Di Maio az olasz közszolgálati rádió reggeli műsorában kijelentette,

elérkezett az ideje, hogy az Európai Unió "előre lépjen, és eltörölje" a vétómechanizmus eddigi gyakorlatát.

Hangoztatta, hogy nem ez az első alkalom, hogy egyes tagállamok vétójukkal megbénítottak folyamatokat, de végül sikerült kompromisszumot találni, miként nyáron Hollandia esetében is történt. Az olasz diplomácia vezetője arra utalt, hogy Hollandia fenntartással fogadta az európai helyreállítási alap szétosztási rendszerét, amely a magas államadósságú Olaszországot az elsők között részesíti előnyben.

Luigi Di Maio kijelentette: "Lengyelország, Magyarország és Szlovénia sokat kockáztat. Szerintem sikerül kompromisszumot találni".

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy "Olaszország, amely 209 milliárd euró európai támogatást vár a munkanélküliek, családok és fiatalok számára, három olyan ország túsza legyen, amelyek velünk ellentétben nem nettó befizetők, hanem az EU-források nettó élvezői".

Az M5S politikusa az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek videókonferenciája előtt nyilatkozott, amellyel egy időben az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozóját is megtartják.

  • Az európai pénzek kifizetését Magyarország és Lengyelország hétfőn vétózta meg.
  • Budapest és Varsó lépésének indokaként közölte: nem értenek egyet azzal, hogy az európai uniós támogatások kiutalását jogállami feltételekhez kapcsolják.

Az európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Vincenzo Amendola, a másik baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa egy nyilatkozott, reméli, hogy Lengyelország és Magyarország megérti, hogy az EU jövője és ereje az egységben rejlik.

"Egyetlen brüsszeli intézmény sem akarja megsérteni a nemzeti szuverenitást (...) és a brexit példájából tanulva a jelenlegi világméretű kavarodásban senki sem gondolhatja, hogy egyedül könnyebb" - tette hozzá az európai uniós források olaszországi felhasználásáért felelős Amendola.

A jobboldali pártok szerint a baloldal álhíreket terjeszt

A csütörtöki olasz sajtó Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnökének korábbi közösségi bejegyzését idézte, amely szerint a baloldal álhíreket terjeszt, amikor azt hirdeti, hogy a "gonosz" Magyarország és Lengyelország megvétózta az Olaszországnak járó európai támogatásokat.

"Az igazság az, hogy

az EU hírhedt tagjai, köztük az M5S és a PD gyáván az uniós támogatásokkal akarják megtörni az olyan nemzeteket mint Lengyelország és Magyarország, amelyek védelmezni akarják Európa hagyományos keresztény gyökereit és határait

a tömeges illegális bevándorlástól" - írta Meloni.

Az FdI elnöke, aki egyben az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) elnöke, "hányingernek" nevezte, a jogállamisággal való "zsarolást" a gazdasági helyreállításhoz szükséges források kifizetésében.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×