eur:
394.05
usd:
370.03
bux:
65561.09
2024. április 19. péntek Emma
A november 3-i amerikai elnökválasztásra, valamint kongresszusi választásokra beküldött levélszavazatokat dolgozzák fel Atlantában 2020. november 4-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Négy kulcsállamra szegeződik a szem, újabb hírek a várható végeredményekről

Továbbra is a "lehető legbiztosabbra menő" BBC eredményeit futottuk át, valamint azt, hogy a még nyitott négy billegő államban mi várható.

Csütörtök estére a BBC-nél is "eldőlt", amit mások már előrejeleztek: Wisconsin "megfordult" és itt Joe Biden demokrata jelölt fog nyerni, 10 újabb elektori helyet magáénak tudva. A jelenlegi biztos állás szerint 253-at gyűjtött, szemben Donald Tump republikánus elnök 214-ével szemben.

Még kiosztásra váró elektori helyek:

Pennsylvania - 20
Georgia - 16
Észak-Karolina - 15
Arizona - 11
Nevada - 6
Alaszka - 3

Levélszavazatokat még négy csatatérállamban számolnak: Arizona, Georgia, Nevada és Pennsylvania, erre a négy helyre szegeződik most minden szem.

Donald Trumpnak elemzők szerint az elnökség elnyeréséhez győzelmet kell aratnia azokban a tagállamokban, ahol egyelőre vezet, beleértve Észak-Karolinát is, továbbá nyernie kellene vagy Arizonában vagy Nevadában ahhoz, hogy elkerülje a vereséget. Joe Bidennek pedig Arizonában, Georgiában és Nevadában muszáj győznie az elnökség elnyeréséhez.

A leghihetetlenebb a helyzet Georgiában, ahol a magyar idő szerint reggel 7 órás eredmények szerint a demokraták elképesztően jönnek fel, és mostanra

Biden és Trump is 49,4 százaléknyi szavazatot kapott eddig,

a feldolgozottság 99 százalékos, a különbség pedig mindössze 1709 szavazat. (Tegnap magyar idő szerint hatkor Trump 49,5 százalékkal vezetett Biden 49,2 százalékával szemben.)

Pennsylvaniában, hivatalosan 95 százalékos feldolgozottságnál Donald Trump vezet 0,3 százalékkal (49,5%), mintegy 22 ezer szavazattal. Biden jött fel a levélszavazatokkal, de mostanra megcsappant a lendület.

Nevadában még mindig Joe Biden vezet, a különbség 0,9 százalék (84 százalékos feldolgozottság), ami 12 ezer szavazatot jelent - itt a demokrata jelölt növelte az előnyét az elmúlt fél napban.

Arizonában egyértelműen jön fel Donald Trump, Biden 50,1 százalékkal vezet most, 48,5 százalékkal szemben.

A számlálás több helyen áll, lévén az USA-ban most éjszaka van.

  • Arizonában az ígéretek szerint már eredménynek kellene lennie, de órák óta nem frissülnek az adatok.
  • Georgiában is leáltt a szavazatszámlálás éjjelre, a körmét rághatja mindenki a kétezernél kisebb szavazatkülönbség miatt.
  • Nevadában is magyar idő szerint péntek hajnalra ígértek eredményeket, de itt sem futottak be és most meg kell várni az ottani reggelt a folytatáshoz. A Republikánus Párt itt amiatt indított bírósági eljárást, hogy szerintük van 10 ezer olyan szavazat, amely olyanoktól származik, akik már nem laknak az államban (Nevada "bezárt" a koronavírus miatt és sokan elköltöztek a gyakorlatilag a turizmusra épülő gazdaság leállása miatt.)
  • Pennsylvaniában valamikor péntekre lehet meg az eredmény, vagy még később, Trumpék jogi indítványainak eredményessége függvényében.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×