eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Szavazóhelyiséget jelölő tábla a Louisiana állambeli New Orleansban 2020. november 3-án, az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások estéjén. A voksoláson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók.
Nyitókép: MTI/AP/The Advocate/Chris Granger

Eldőlni látszik a szenátus sorsa - ez a felállás Joe Bidennek okozna több bosszúságot

Nemcsak elnököt, hanem képviselőházi és szenátusi tagokat is választottak kedden az Egyesült Államokban. Úgy tűnik, a törvényhozás továbbra is megosztott marad: a képviselőház a demokratáké, a szenátus a republikánusoké lesz.

A képviselőház esetében a demokrata többség várhatóan megmarad, mértéke viszont szűkülhet. Ugyanakkor a szenátusban, a közvélemény-kutatásokkal ellentétben, már közel sem ennyire biztos, hogy átveszik a hatalmat, sőt, meglepetésre újfent a republikánusok kerekedhetnek fölül – fogalmazott az InfoRádiónak Kaló Máté külpolitikai elemző.

Kérdéses egyelőre, hogy az északi ipari városokban Joe Biden előretörősével megfordul-e a helyzet a végeredmények szerint is. Erre még várni kell, ahogy a georgiai eredményekre is.

Az tehát biztos, hogy a Demokrata Pártnak meglesz a képviselőházi többsége,

ahhoz viszont, hogy a törvényhozási gördülékenység meglegyen, a szenátusnak is meg kellene lennie,

ami jelenleg nem tűnik valószínűnek. De Donald Trump és Joe Biden közü, utóbbi bánhatná jobban megválasztása esetén, hogy a szenátus nem az övé – fogalmazott a szakértő. Ugyanis a szövetségi szintű adminisztrációban levő pozícióknak a kinevezésére, vagy azok megerősítésére, valamint a szövetségi bírói kar tagjainak megerősítésére szenátusi szavazást rendel el az alkotmány. Vagyis

egy demokrata elnök mellett egy republikánus szövetség gátat tud vetni ezeknek a kinevezéseknek,

míg például az elmúlt négy év során Donald Trump és Mitch McConnell, a szenátusi republikánus frakcióvezető együtt a többségét nagyon hatékonyan kihasználva nevezett ki számos szövetségi bírót, amely pozíciók akár hosszú évekre, évtizedekre meghatározóak lehetnek az amerikai jogrendszerben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×