eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kitölti szavazólapját egy férfi a Colorado állambeli Glenwood Springsben 2020. november 3-án, az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választásokon. A voksoláson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók.
Nyitókép: MTI/AP/Chelsea Self

A szenátusi többség valószínűleg eldőlt

A republikánusok várhatóan meg tudják tartani többségüket a szenátusban az amerikai sajtó szerdai előrejelzése szerint, több ingadozó államban nem jártak sikerrel a demokrata párti kihívók az előző nap tartott választásokon.

Minden szövetségi állam 2-2 szenátort delegálhat, a 100 tagú szenátusnak jelenleg 53 republikánus tagja van. Az idei elnökválasztással együtt 35 szenátori helyről döntenek a választók, ebből eddig 25-öt a republikánusok töltöttek be.

Arizonában és Coloradóban sikerült demokrata párti jelöltnek elnyernie az eddigi republikánus szenátor helyét, de Montanában, Iowában, Dél-Karolinában és Texasban a republikánusok le tudták győzni a demokrata párti kihívójukat, és Észak-Karolinában is hasonló végeredmény várható.

Alabamában és Kansasban pedig a demokraták veszítettek egy-egy szenátori helyet a republikánusok javára,

és az eddigi adatok alapján várhatóan Michiganben is veszíteni fognak egy helyet.

Georgia államban egyik jelölt sem szerzett elegendő szavazatot, ezért januárban második fordulót rendeznek.

Több szövetségi államban még nem dőlt el végleg a fej fej melletti küzdelem.

Egyértelműbb a helyzet a képviselőházi helyeket illetően: az NBC és a Fox News szerint itt a demokrata párti törvényhozók meg tudják tartani eddigi többségüket. Jelenleg a 435 fős képviselőházban 232 mandátummal rendelkeznek a demokrata pártiak.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×