eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szijjártó Péter: tovább erősítik a visegrádi együttműködést a járványban

Tekintettel arra, hogy az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány mindenkit új feladatok elé állított, a visegrádi országok is még szorosabbra kívánják fűzni együttműködésüket a védekezésben - jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter Prágában, Tomás Petrícek cseh külügyminiszterrel folytatott tárgyalásait követően.

"Egyetértés van közöttünk abban, hogy létrehozzunk egy koordinációs mechanizmust, ahol egyeztetni tudjuk a lépéseinket és ki tudjuk cserélni tapasztalatainkat" - mondta Szijjártó Péter.

Leszögezte: a visegrádiak együttműködése ezen a téren, amely már a tavaszi első hullám folyamán is szoros volt, a mostani őszi hullámban tovább fog erősödni.

Szijjártó Péter tájékoztatta cseh kollégáját, hogy a magyar kormány októberben is érvényben tartja korábbi, szeptemberi döntését, miszerint

azok a cseh állampolgárok, akik korábban befizettek valamilyen magyarországi útra, továbbra is beutazhatnak az országba.

Hozzátette, hogy ez a magyar döntés a további két visegrádi ország, Szlovákia és Lengyelország állampolgáraira is vonatkozik.

A cseh és a magyar külügyminiszter tárgyalásuk során kiemelt figyelmet szentelt az illegális migrációnak. Szijjártó Péter elmondta: az Európai Bizottság migrációs paktuma Magyarország számára teljességgel elfogadhatatlan, és a cseh kormányfő is éles bírálatokat fogalmazott meg vele szemben.

A paktum súlyos hibája, hogy kezelni, és nem megállítani akarja az illegális migrációt. "A mi célunk azonban a migráció megállítása" - mutatott rá a miniszter.

"Lehetetlennek, elképzelhetetlennek és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy embercsempészek döntsenek arról, kik élhetnek Európában, kik jöhetnek Európába. Erről csak az európai országok kormányai dönthetnek. Fenntartjuk magunknak azt a jogot, hogy sem az embercsempészek, sem Brüsszel, sem senki más nem dönthet helyettünk" - fejtette ki Szijjártó.

Felhívta a figyelmet arra, hogy tekintettel a koronavírus-járványra "a migrációs hullámok ettől kezdve nemcsak biztonsági és kulturális kockázatot, hanem nagyon komoly egészségügyi kockázatot is jelenteni Európa országai számára. És hogy elkerüljük ezeket a kockázatokat, az egyetlen megoldás az, hogy meg kell állítani az illegális migrációt".

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Csehország továbbra is kiemelt stratégiai partnere Magyarországnak, "és ezen Vera Jourovának, az Európai Bizottság cseh alelnökének a szavai sem változtatnak". Jourová a közelmúltban egy lapinterjúban "beteg demokráciának" nevezte Magyarországot.

"Az ilyen típusú kijelentések véglegesen kiírják az azt elmondó politikust a kulturált európai politikusok köreiből. Továbbra is azt gondoljuk, hogy az Európai Bizottság alelnökének le kellene mondania" - ismételte meg a kormány álláspontját a magyar diplomácia irányítója.

Leszögezte: mivel Vera Jourová nem a cseh kormányt, és nem is Csehországot képviseli az EB alelnökeként, ezért szavai semmilyen hatással nincsenek a kétoldalú magyar-cseh kapcsolatokra.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a négy visegrádi ország külügyminisztere csütörtökön Pozsonyban a Globsec biztonságpolitikai fórumon együtt fog fellépni, majd a tervek szerint a visegrádiak közösen találkoznak és tárgyalnak a francia külügyminiszterrel.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×